Mottagning för ekonomiskt bistånd
Tidigare kallat socialbidrag eller försörjningsstöd.
socialkontoret.eko@atvidaberg.se
Telefontid
Måndag–fredag 8.30–9.15 (övrig tid telefonsvarare).
Nya ärenden
0120-832 37
Löpande ärenden
0120-832 11
Samordnare flykting
Lena Munter
0120-835 02
lena.munter@atvidaberg.se
Om du blir arbetslös är det viktigt att du anmäler dig på Arbetsförmedlingen din första arbetslösa dag för att kunna få den ersättning du har rätt till. Där får du råd och stöd för att söka ett nytt arbete, en praktikplats eller stöd för att vidareutbilda dig.
Om du tidigare har arbetat i Sverige kan du ha rätt till ersättning från en arbetslöshetskassa (a-kassa). I Sverige finns 27 olika a-kassor. Information om de olika a-kassorna samt hur du ansöker om medlemskap och ersättning finns hos a-kassornas service- och intresseorganisation SO.
Arbetslöshetskassornas Samorganisation (SO)
Är du 65 år eller äldre och inte har någon pension eller så låg pension att du inte kan försörja dig på den kan du vända dig till Pensionsmyndigheten och ansöka om äldreförsörjningsstöd.
Pensionsmyndighetens information om äldreförsörjningsstöd
Du som har fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd kan ha rätt till vissa ersättningar från Försäkringskassan. Det kan vara exempelvis etableringsersättning, barnbidrag, bostadsbidrag, föräldrapenning, underhållsstöd, vårdbidrag eller tandvårdsstöd.
Personer som kommer som flyktingar till Åtvidabergs kommun kan initialt ha behov av tillfälligt ekonomiskt bistånd när det uppstår ett glapp mellan biståndet som administreras av Migrationsverket enligt lagen om mottagande av asylsökande (LMA) och etableringsersättningen som administreras av Arbetsförmedlingen. Dessa ärenden administreras av kommunens etableringssamordnare som jobbar på arbetsmarknadsenheten.
Ibland uppstår situationer som vi inte kunnat planera för. Om du hamnat i en svår situation och är i behov av akut hjälp till exempelvis mat kan du vända dig till socialkontoret för att göra en ansökan om ekonomiskt bistånd. För att kunna få ekonomiskt bistånd behöver du först ha gjort allt du kan för att själv klara din situation. Rätten till bistånd utreds av en socialsekreterare.
Om du har eller har haft egna inkomster, men använt dina pengar till annat, kan du som regel inte få ekonomiskt bistånd. Du har själv ett ansvar för att planera din ekonomi så att du inte hamnar i nöd.
Vid en akut situation under kontorstid kontaktar du mottagningen för ekonomiskt bistånd. Om du behöver akut hjälp efter kontorstid kontaktar du istället sociala jouren.
Senast uppdaterad