Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Det ställs olika krav på standarden i offentliga lokaler. Kraven gäller tillgänglighet och inomhusmiljö. Fastighetsägaren är skyldig att bedriva egenkontroll så att kraven uppfylls. En offentlig lokal har många människor tillträde till, exempel är skolor, förskolor, vårdlokaler, hotell, vandrarhem, idrottsanläggningar och badanläggningar.
Det finns lagar och regler för hur tillgängligheten ska hanteras i offentliga miljöer. Generellt gäller att enkelt avhjälpta hinder för funktionshindrade ska tas bort i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser.
En lokal som är tillgänglig för allmänheten måste ha en bra inomhusmiljö. Det är också viktigt att följa de regler som gäller för hygien och miljö. Det kontrolleras vid tillsynsbesök av miljökontoret.
Vid besöket görs stickprov för att se om rutiner och regler följs och om fastigheten uppfyller de krav som finns. Om det finns brister i rutiner eller om verksamheten inte lever upp till de krav och regler som gäller ska det åtgärdas.
Alla som driver en verksamhet ska sköta fastigheten så att människors hälsa och miljön inte påverkas negativt. Detta kallas egenkontroll och är bestämt i miljöbalken. Fastighetsägaren ska till exempel ha rutiner för hur lokalen rengörs och hur man tar hand om avfall.
Vissa offentliga lokaler måste godkännas innan en verksamhet får starta. Anmälan måste göras innan verksamheten startar.
Anmälningsplikt gäller för följande verksamheter:
Om du vill starta någon av dessa verksamheter ska du skicka in en anmälan till miljökontoret. Du gör din anmälan på en särskild blankett. Anmälan behövs för att kontrollera så att den lokal du valt är lämplig för den verksamhet som du vill bedriva.
Du måste göra en anmälan innan du startar din verksamhet. Om en lokal tas i bruk utan att verksamheten anmälts till kommunen måste innehavaren betala en så kallad miljösanktionsavgift.
Senast uppdaterad