Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Ett kyltorn är en anläggning som används för att avlägsna överskottsvärme från en kylprocess. Nedkylningen sker genom att vatten tillförs i luftflödet på ett sätt som gör att det bildas aerosoler (fin vattendimma). Kyltorn används bland annat till luftkonditionering och vid olika industriella processer. Exempel på anläggningar är öppna kyltorn, slutna kyltorn, torrkylare med vattenspridningsmunstycken samt en del skrubbar.
Det finns fall där utbrott av legionella har kunnat knytas till kyltorn. Legionellabakterier förekommer i vattenledningar och kan överleva i temperaturintervallet 0-50°C. Legionärssjuka och pontiacfeber smittar genom att man andas in vattenaerosoler som innehåller legionellabakterier, till exempel i duschar och bubbelpooler där det finns risk för bildning av vattenaerosoler.
Kylvattnet i kyltorn håller ofta en temperatur som gynnar tillväxt av legionellabakterier. Eftersom det bildas aerosoler i processen finns det risk att bakterier sprids långa sträckor via de små vattendroppar som uppstår och att många människor smittas. Legionellarisken är ett av skälen till att anmälningsplikt införs. Genom rätt skötsel minskar risken och genom att få mer information om de kyltorn som finns i kommunen underlättas även smittspårning vid ett potentiellt utbrott.
Bestämmelserna om anmälningsplikt i förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd träder i kraft den 1 februari 2024, men ska i enlighet med övergångsbestämmelserna börja tillämpas senare i år.
De nya bestämmelserna gäller inte för de kyltorn som ingår i en verksamhet som är tillstånds- eller anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251).
Anmälan om uppförande eller användning av kyltorn görs via kommunens e-tjänst Anmälan om användning eller uppförande av kyltorn. Avgift för handläggning av anmälan tas ut enligt den taxa som kommunfullmäktige har fastställt.
Anmälan om användning eller uppförande av kyltorn
Från och med den 1 augusti 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du uppför eller använder ett nytt kyltorn utan att ha anmält det.
Från den 31 december 2024 måste du betala en miljösanktionsavgift på 5 000 kronor om du använder ett befintligt kyltorn utan att ha anmält det.
För verksamheter som är anmälningspliktiga enligt förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd gäller kraven i förordning (1998:901) om verksamhetsutövares egenkontroll. Egenkontrollen ska vara skriftlig och innehålla följande:
Förordningen med införda ändringar finns på riksdagens webbplats:
Förordning (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd
Folkhälsomyndigheten om kyltorn:
Frågor och svar om kyltorn
Senast uppdaterad