Äldre och funktionsstöd
Kommunens biståndshandläggare fattar beslut kring insatser i hemmet och handlägger ansökan om plats på särskilt boende.
0120-830 00
Fax: 0120-835 08
socialkontoret.aof@atvidaberg.se
Postadress
Vård- och omsorgsförvaltningen
Äldre och funktionsstöd
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Ibland är stöd och omsorg från andra nödvändigt för att du ska kunna leva ett bra liv. Åtvidabergs kommun erbjuder olika former av stöd som ska göra det lättare för dig att bo kvar hemma så länge som möjligt. Målet är att du ska få den hjälp du behöver för att klara din vardag och livssituation.
Hemtjänstens uppgift är att ge service åt dig som på grund av ålder eller handikapp är i behov av hjälp och stöd i din dagliga livsföring.
Omfattningen av insatserna grundas på en bedömning av dina enskilda behov, och kan förändras i takt med att behoven ökar eller minskar. Insatserna ska utformas i samråd med dig, och bygga på respekt för din enskilda personliga integritet och din rätt till självbestämmande.Insatserna måste du ansöka om hos kommunens biståndshandläggare och är avgiftsbelagda. Insatserna prövas individuellt utifrån dina egna förutsättningar att klara din vardag och grundar sig på beslut enligt socialtjänstlagen.
Du som behöver kan få hjälp av hemtjänstpersonalen med personlig omvårdnad. Det kan till exempel vara hjälp med uppstigning, sänggående, hjälp med personlig hygien, toalettbesök, förflyttningar, av- och påklädning samt promenader.
Hemtjänsten hjälper till att planera inköp som görs från butik som kommunen beslutar om.
Tvätt ingår i ordinarie arbetsuppgifter. Fungerande tvättmaskin skall finnas i eller i anslutning till bostaden.
Regelbunden städning utförs var tredje vecka och omfattar vardagsrum, sovrum, kök, hall och badrum. För att få städning måste du ha en ändamålsenlig utrustning. Storstädning, vindsröjning och flyttstädning utföres inte.
För dagens huvudmål hänvisas i första hand till den hemsändningsservice av mat som kan fås genom hemtjänsten. Frukost, kvälls- och mellanmål kan iordningställas inom ramen för hemtjänsten.
För dig som behöver tillsyn och hjälp nattetid kan nattpatrullens service erbjudas. Ett alternativ till nattbesök är ofta trygghetslarm där personal snabbt kan tillkallas vid olyckshändelse eller sjukdom.
När du beviljats hemtjänst gör kommunen en beräkning och fattar beslut om avgift. Avgiftens storlek påverkas av din inkomst, hyra och huruvida du har rätt till bostadstillägg.
För att du som bor i ordinärt boende ska känna trygghet i bostaden dygnet runt kan ett trygghetslarm vara till hjälp.
Trygghetslarm är till för dig som har behov av att komma i kontakt med hemtjänstpersonal vid plötsligt uppkomna och nödvändiga omsorgsbehov. Den hjälp du kan få beror på din situation och bedöms individuellt. Trygghetslarmet ersätter inte telefonnumret 112 vid akuta sjukdomstillstånd.
Trygghetslarmet fungerar endast i din bostad. När du trycker på larmknappen når du en larmcentral. Vid behov, kontaktar de hemtjänstpersonal som hjälper dig. I samband med installationen av trygghetslarmet installeras en nyckelfri låsenhet på insidan av dörren. Detta för att hemtjänstpersonalen ska kunna öppna dörren med mobiltelefonen.
När du beviljats trygghetslarm via hemtjänsten gör kommunen en beräkning och fattar beslut om avgift. Avgiftens storlek påverkas av din inkomst, hyra och huruvida du har rätt till bostadstillägg.
Rehabilitering är ett samlingsnamn för olika insatser som du kan behöva när du är eller har varit sjuk eller skadad. Målet är att du ska kunna fungera och leva så aktivt och självständigt som möjligt.
Alla personer som har en funktionsnedsättning på grund av skada, sjukdom eller ålder kan får hjälp av rehabteamet. Rehabilitering har också landstingets mottagningar ansvar för. Det är personens behov och mål med insatserna som avgör om rehabiliteringsinsatser bäst utförs i hemmet eller på mottagning. Rehabiliteringsinsatserna får man oavsett var man bor.
I rehabteamet arbetar arbetsterapeuter, fysioterapeuter och servicetekniker. En bedömning av arbetsterapeut eller fysioterapeut ligger alltid till grund för rehabiliteringsåtgärderna. Fysioterapeuter och arbetsterapeuter handleder och stödjer även omvårdnadspersonal i ett rehabiliterande förhållningssätt samt utbildar omvårdnadspersonalen i förflyttningsteknik.
Arbetsterapeuterna bedömer, stödjer och tränar de förmågor som du önskar och har behov av för att klara ditt vardagliga liv. De bedömer om det finns behov av anpassning i bostaden, provar ut hjälpmedel och hjälper till med träning i dagliga aktiviteter. Det kan handla om att klä sig, förflytta sig och sköta vardagslivets rutiner i hemmet. Träning utförs ofta med stöd av omvårdnadspersonal eller någon närstående i hemmiljö.
Fysioterapeuterna ansvarar för träning, sjukgymnastik, rådgivning och utprovning av gånghjälpmedel så som rollatorer och kryckor. Träningen ska leda till att bibehålla, förbättra eller återfå de fysiska funktioner som behövs i vardagen. Träningen och behandlingen utförs ofta med stöd av omsorgspersonal eller någon närstående i hemmiljö.
Kommunen ansvarar för hjälpmedel till alla kommuninvånare. Hjälpmedel ska förebygga, lindra eller kompensera för en funktionsnedsättning. Hjälpmedel är ett lån och ska lämnas tillbaka när ditt behov har upphört.
Återlämning av hjälpmedel sker på Bondegatan 9. Vid infarten finns en gul skylt där det står "Återlämning hjälpmedel" och inlämningen är längst in på parkeringen för tjänstebilar. Dörren är öppen 06.00-16.00. Innanför dörren finns lappar för att märka hjälpmedel med uppgifter om vem de kommer ifrån och där finns även kvittensblanketter för att kunna få en bekräftelse hemskickad på att hjälpmedlen är returnerade.
Evondos Läkemedelsrobot hjälper dig genom att dela ut ditt/dina läkemedel vid rätt tidpunkt. När det är dags att ta din medicin ger roboten dig vägledning både genom att utfärda talade instruktioner, ljudsignaler och genom att visa skriftliga instruktioner på enhetsskärmen med indikatorlampor. Om läkemedlet inte tas efter flera påminnelser kommer dosen att låsas in i enheten och vårdpersonalen kommer att meddelas.
Roboten är till för att hjälpa vårdtagaren att få rätt medicinering. Samtidigt garanterar den att patienten alltid får korrekt läkemedel i föreskriven dos i rätt tid. Tjänsten använder nämligen en mekanisk dosdispensering med påsar som fylls på av apotekspersonal.
Roboten meddelar patienten när det är dags att ta läkemedel, via talade instruktioner, ljudsignaler och skriftliga instruktioner på skärmen, som även har kontrollampor.
Om en patient av någon anledning inte tar sin dos flyttas dosen till en låst läkemedelsbehållare så att läkemedelssäkerheten inte äventyras. Dessutom informerar roboten vårdorganisationen om det inträffade.
Systemet tillåter även att vårdorganisationen och personalen lätt kan övervaka läkemedelshanteringen, både via kontrollsystemet och på distans via en mobilapp.
Om du är äldre och behöver hjälp att ta dig ut kan du få hjälp av en person, en ledsagare. För att få den hjälpen behöver du först ett biståndsbeslut.
När du beviljats ledsagning gör kommunen en beräkning och fattar beslut om avgift. Avgiftens storlek påverkas av din inkomst, hyra och huruvida du har rätt till bostadstillägg.
Du som drabbats av en bestående funktionsnedsättning kan ansöka om bidrag för att anpassa din permanentbostad.
Syftet med bostadsanpassningen är att underlätta din vardag. Åtgärder som kan vara aktuella inomhus är exempelvis borttagning av trösklar, uppsättning av stödhandtag, breddning av dörrar samt installation av hissanordning, spisvakt eller särskild belysning. Har du badkar idag kan byte till dusch bekostas. Åtgärder som kan vara aktuella utomhus är exempelvis montering av ramp, räcken eller hissanordning.
Du som äger din egen bostad eller har hyres- eller bostadsrätt för permanent bruk kan få bidrag till bostadsanpassning. Även du som regelbundet tar hand om en person med funktionsnedsättning i din bostad kan få bidrag. Om bostaden hyrs i andra hand lämnas bidrag endast om anpassningsåtgärden är skälig med hänsyn till hur långvarig upplåtelsen är.
Bidrag lämnas enbart om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden ska vara funktionell för den funktionshindrade. Bidrag lämnas för bostadens fasta funktioner. Fasta funktioner är sådana som man normalt inte tar med sig vid en flytt, exempelvis kök och badrum. I undantagsfall kan bidrag lämnas till åtgärder som hänger samman med den funktionshindrades behov av rehabilitering, funktionsträning och sjukvård.
Bidrag lämnas inte till åtgärder som är nödvändiga av andra orsaker än funktionshindret, exempelvis underhållsåtgärder. Vid köp eller byte till ny bostad gäller speciella regler för bostadsanpassning. Det krävs särskilda skäl för bostadsbidraget om man väljer en ny bostad som kräver anpassning. Vid nybyggnation ska huset funktionsanpassas utan stöd av bidrag.
En handläggare på kommunen utreder din ansökan och bedömer ditt behov. Handläggaren beslutar sedan om vad du kan få bidrag för. Om beslutet blir att du inte kan få bidraget du ansökt om, så får du information om hur du kan överklaga beslutet.
Till ansökan bifogas ett intyg från en arbetsterapeut eller annan sakkunnig om att anpassningen är nödvändig för att bostaden ska vara ändamålsenlig för den funktionsnedsatte.
Avlösning är till för dig som ger stöd och service till en anhörig eller närstående i hemmet. Avlösningen innebär att en omvårdnadspersonal tillfälligt övertar omvårdnaden av din närstående. Genom insatsen ska du få avkoppling och kunna uträtta sysslor utanför hemmet.
När du beviljats avlösning gör kommunen en beräkning och fattar beslut om avgift. Avgiftens storlek påverkas av din inkomst, hyra och huruvida du har rätt till bostadstillägg.
För att få insatser från kommunen behöver du göra en ansökan som handläggs av kommunens biståndshandläggare. Insatserna prövas individuellt utifrån dina egna förutsättningar att klara din vardag och grundar sig på beslut enligt socialtjänstlagen.
Du som vill ansöka om hemtjänst kan du ringa till handläggarenhetens mottagningstelefon, ansöka via e-tjänst eller fylla i en ansökningsblankett.
En legal företrädare, god man eller förvaltare kan ansöka för din räkning. Om någon annan anmäler ditt behov av stöd och hjälp kommer en biståndshandläggare att ta en kontakt med dig.
Handläggarenheten
När du ringer till kommunens kontaktcenter ber du om att få tala med en biståndhandläggare så kopplar de dig vidare till handläggarenheten.
I kommunens självserviceportal kan du ansöka om hemtjänst via en e-tjänst där du kan följa dina ärenden under Mina sidor.
Via denna länk kommer du till e-tjänsten:
Ansök om bistånd enligt Socialtjänstlagen (SOL)
Du kan välja att fylla i en ansökningsblankett och posta eller lämna in kommunhusets reception eller lämna i brevinkastet på vänster sida av kommunhusets entré.
Blankett för utskrift:
Ansök om bistånd enligt Socialtjänstlagen (SOL) Pdf, 100 kB.
Beslut gällande avgifter, förbehållsbelopp och beräkning av inkomster kan överklagas enligt socialtjänstlagen. Läs mer om det här:
Kommunens biståndshandläggare fattar beslut kring insatser i hemmet och handlägger ansökan om plats på särskilt boende. Kontaktcenter svarar på frågor och kopplar dig vidare till biståndshandläggare vid behov.
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Kontakt - Äldre och funktionsstöd
Skicka e-post till biståndshandläggare
socialkontoret.aof@atvidaberg.se
Senast uppdaterad