Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Dag före helgdag 8-12
Lunchstängt klockan 12-13 men besöksdator och informationsmaterial finns tillgängligt i kommunhusets reception.
Röd dag och helgdag, stängt.
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Den här nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
I Sverige tillagas och serveras 3 miljoner måltider inom förskola, skola, vård och omsorg varje dag. Måltider som är viktiga för unga och gamla genom hela livet. Den 19 oktober uppmärksammar Åtvidabergs kommun offentliga måltidens dag genom att servera lokalproducerad mat i skola och äldreomsorg.
- Vi uppmärksammar dagen genom att servera viltgryta med lokalt kött av dovhjort inom äldreomsorgen. I skola och förskola serveras en färsruta (på kött av Östgötagris) med kulpotatis och gräddsås. Eleverna kan också ta del av ett salladsbord med grönsaker från Östergötland, både råa, tillagade och inlagda, säger kostchef Jenny Bojmar.
Anette Borgström, affärsområdeschef på Mellansvenska odlare, tog med sig nyskördade plantor och besökte Alléskolan. Eleverna fick chansen att ställa frågor och provsmaka olika säsongsgrönsaker som kålrötter, olika betor och morötter i olika färger.
- Det var många nyfikna elever som passade på att ställa frågor till Anette, vilket var roligt, säger Jenny.
Sverige är ett av få länder i världen där elever har lagstadgad rätt till näringsriktiga skolmåltider, men det finns flera anledningar till att de skattefinansierade måltiderna är Sveriges viktigaste måltider.
- Måltiderna skapar möten i vardagen vilket är en viktig grund i det demokratiska samhället. Måltiderna bidrar också till att samhället når strategiska mål inom till exempel folkhälsa och miljö. Att främja närproducerat är även viktigt ur ett försörjningsperspektiv vid globala kriser som kan påverka Sveriges import och export, säger Yasmine Dernelid, chef för strategisk utveckling.
Offentliga måltidens dag har instiftats av Måltidsakademien och infaller alltid tredje torsdagen i oktober. Det är en dag då offentliga måltidsverksamheter i hela landet visar upp sin verksamhet på olika sätt.
Senast uppdaterad