Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8.00-16.00
Tisdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-16.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-12.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Åtvidaberg är till ytan en relativt stor kommun, med stora delar vacker natur och landsbygd. Ungefär 40% av Åtvidabergs invånare bor i mindre orter och byar utanför Åtvidabergs tätort. Att arbeta med orts- och landsbygdsutveckling är med andra ord mycket viktigt för både nutid och framtid i Åtvidaberg.
För att arbeta aktivt med utvecklingsfrågor på landsbygden, och för att skapa mereffekter av bra samarbete och erfarenhetsutbyte, finns fyra strategiska grupper i Åtvidabergs kommun. I grupperna möts kommunen och medborgare på orten, för att arbeta med områden som är viktiga för den egna bygdens utveckling.
Grupperna finns i de fyra mindre orter i Åtvidaberg som är så kallade serviceorter enligt Länsstyrelsens definition. Dessa är Björsäter, Falerum, Grebo och Hannäs.
Mer information om och minnesanteckningar från de strategiska grupperna
I Åtvidabergs kommun finns nio så kallade byalag eller utvecklingsgrupper. Dessa arbetar för att utveckla den egna bygden. Exakt hur man arbetar varierar mellan de olika grupperna, men exempel kan vara att anordna evenemang som midsommarfirande och marknader, att arbeta med renovering av viktiga kulturbyggnader, att samordna bredbandsfrågor, och att ordna olika former av kulturaktiviteter som dans, bingo och föreläsningar.
De grupper som finns i Åtvidabergs kommun är:
Byalagen/utvecklingsgrupperna erhåller en årlig bygdepeng från Länsstyrelsen och kommunen, som ett stöd till verksamheten.
Den som är boende på landsbygden och som inte kan ta sig till affären på grund av funktionsnedsättning kan få hemsändning av dagligvaror. Syftet är att tillförsäkra befolkningen på landsbygden en tillfredsställande varuförsörjning.
I Åtvidabergs kommuns regler för hemsändning av varor på landsbygden finns bland annat information om i vilka områden hemsändning kan erbjudas och vilka kriterier som ska vara uppfyllda för att man ska ha rätt till hemsändning.
Lokalt ledd utveckling genom leadermetoden är ett flitigt använt verktyg för landsbygdsutveckling. Genom att uppmuntra och tillvarata lokala aktörers engagemang för bygden kan utvecklingsprojekt genomföras utifrån lokala behov och initiativ.
Stora delar av Sverige ingår i något leaderområde. Åtvidabergs kommun ingår i leaderområdet Folkungaland tillsammans med kommunerna Finspång, Linköping, Mjölby, Motala, Vadstena samt den västra delen av Norrköpings kommun.
Nytt för denna programperiod är att begreppet landsbygd har breddats och nu innefattar orter på upp till 20 000 invånare. Det innebär att det nu är möjligt att söka stöd även för projekt i Åtvidabergs tätort.
Senast uppdaterad