Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Under sommaren
Från vecka 25 till 33 hittar du kontaktcenter på turistinformationen vid ÅSSA-gården i Kulturcentrum.
Besöksadress
Bryggaregatan 2
597 30 Åtvidaberg
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Åtvidabergs kommun deltar i EU-projektet StartSun med syftet att etablera en energigemenskap med tillhörande solcellsanläggning. Projektet strävar efter att locka företag och hyresgäster på Facetten att delta i gemenskapen för att dra nytta av fördelarna som den gröna, lokalt producerade elektriciteten erbjuder.
- Just nu pågår en förstudie för att undersöka hur energigemenskapen kan se ut och vad den kan bidra med. Planen är att placera solcellsanläggningen antingen på en förorenad tomt nära företagsparken Facetten eller på byggnadens tak. Genom projektet finns möjligheten att installera solceller för att förse Facetten med förnybar energi och skapa en energigemenskap för intresserade hyresgäster, säger Klara Werner, miljöstrateg.
En energigemenskap innebär att flera mindre aktörer går samman och delar på lokala och förnybara energiresurser, som exempelvis solceller och batterier för lagring. Genom att både producera och konsumera el får medlemmarna större möjligheter att vara delaktiga och att påverka. Utöver ekonomiska fördelar kan energigemenskaper även främja samarbete, beredskap och minska klimatpåverkan.
StartSun är ett EU-projekt som syftar till att underlätta etableringen av energigemenskaper. Projektet genomför fem piloter i Estland, Lettland, Finland och Sverige för att undersöka hinder och möjligheter. Det pågår mellan vintern 2023 och hösten 2026 och finansieras till 80 procent av Interreg Baltic Sea Region, med Länsstyrelsen Östergötland som projektledare.
Vänligen kontakta miljöstrateg Klara Werner.
Klara Werner
Senast uppdaterad