Solens strålar kan omvandlas till värme med hjälp av solfångare eller till el med hjälp av solceller. Det är en miljövänlig energikälla som kan hjälpa dig att minska dina energikostnader. Ta tillvara på solens strålar du med!
Kontakta energi- och klimatrådgivningen så kan vi vara ett stöd till er i processen från början till slut.
Från och med 8 juli 2020 går det inte längre att ansöka det statliga solcellsstödet. Regeringen har dock lagt fram förslag på ett skatteavdrag på 15 % på arbete och material som enligt plan ska börja gälla från den 1 januari 2021. Detta skatteavdrag kommer endast gälla privatpersoner.
I väntan på ett nytt skatteavdrag kan privatpersoner använda ROT-avdrag för byggnader äldre än 5 år. ROT-avdraget är 30 % av arbetskostnaderna, som i sin tur kan beräknas till cirka 30 % av den totala kostnaden.
För dig som ansökt om investeringsstödet innan 8 juli, läs uppdaterad information på Länsstyrelsen Östergötland kring processen, stödnivå och utbetalningar.
Solens effekt
Stöd och bidrag
Privatpersoner: grönt avdrag (även laddbox och batteri).
Inga riktade stöd för företag och föreningar
Elcertifikat
Elcertifikat är ett marknadsstyrt stödsystem för att öka andelen förnybar elproduktion. Elcertifikat är främst avsett för större produktionsanläggningar. Med dagens regelverk och priser kan det vara lönsamt att installera elcertifikatsmätare för anläggningar större än cirka 8 kilowatt.
Elcertifikat kräver en särskild mätare vilken kunden själv betalar. Vissa elhandlare erbjuder sig att köpa elcertifikat via nätägarens huvudmätare, men då sker tilldelning av elcertifikat enbart på försåld el.
Priset på elcertifikat styrs av utbud och efterfrågan. Kostnad för certifikatsmätaren är cirka 5 000 kronor.
Elhandlare
En del elhandlare betalar mer än spotpris. Det är ett frivilligt åtagande och erbjudandet är ofta begränsat till kunder som klassas som mikroproducenter.
Nätägaren
Genom att el säljs ut på nätet minskas nätägarens förluster. Därigenom så är nätägaren skyldig enligt lag att betala en nätnytta. I dag är ersättningen ungefär 3-5 öre per kilowattimme.
En inmatningstariff kan tas ut som straffavgift om man inte faller inom ramen för mikroproducent. Nätägaren bestämmer själv storleken på den.
Anläggningar som ej kräver bygglov
För solenergianläggningar som placeras på taket på småhus krävs normalt inget bygglov om anläggningen:
Anläggningar som kräver bygglov
Bygglov krävs när solenergianläggning placeras på flerbostadshus eller verksamhetslokaler.
Tänk också på att det utöver bygglov kan behövas andra tillstånd, till exempel inom strandskydd, inom påverkansområden kring riksintressen eller områden med fornlämningar.
Om du är osäker och behöver stöd kring ansökan av bygglov kontakta byggkontoret.
Montage och elinstallation är en mycket viktig del i köpet av en solcellsanläggning. Allt elarbete ska utföras av behörig elinstallatör. Det gäller även hopkoppling av modulerna. Att modulerna är rätt monterade är avgörande för att garantier ska gälla. Kontrollera även om arbetet utförs inom samma företag eller om det läggs ut på annan part. Efterfråga referenser på liknande arbeten.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har riktlinjer kring brandsäkerhet för solceller. Rekommendationen är att kontakta räddningstjänsten innan byggnationen påbörjas.
Kontakta ditt försäkringsbolag och gå igenom hur anläggningen ska försäkras och undersök om det finns speciella försäkringskrav.
Spotpris betyder egentligen dagligt pris. Priset sätts av NordPool som är den nordiska elbörsen.
Effekt mäts i kilowatt. Anger styrkan på dina solceller.
Energi = effekt x tid. Mäts i kilowattimmar och anger hur mycket el du kan få ut från solanläggningen. Beror på hur mycket sol som når panelerna (placeringen).
På energimyndighetens webbplats solelportalen.se hittar du mer matnyttig information och vägledning - från din första fundering till installation och drift. Solelportalen vänder sig till dig som småhusägare, näringsidkande fastighetsägare, lantbrukare och bostadsrättsförening.
Senast uppdaterad