Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Åtvidabergs kommun hamnar högt i Suicide Zeros kommunbarometer som är en årlig undersökning om hur kommunerna i landet arbetar med förebyggande åtgärder för att minska suicid.
- Det är glädjande att se att vi rankas högt bland deltagande kommuner i undersökningen när det kommer till våra insatser inom suicidprevention. Bland deltagande kommuner i Östergötland är det Norrköping, Boxholm och Åtvidaberg som får grönt ljus för sina framsteg. Trots detta vet vi att det alltid finns utrymme för förbättring, och arbetet med att förebygga självmord är något vi fortsätter att prioritera och engagera oss i, säger Moa Eskilsson, folkhälsostrateg.
Varje år tar ungefär 1 500 personer i Sverige sitt liv. Det är ungefär sju gånger fler än antalet döda i trafiken. Utöver detta gör varje år minst 15 000 personer självmordsförsök.
- Bakom siffrorna finns personer vi känner och som står oss nära. Nästan hälften av befolkningen har erfarenhet av att känna någon som har tagit sitt liv, och lika många har haft kontakt med någon som har försökt göra det. Denna verklighet gör frågan så viktig för alla, säger Moa.
Kommunen är närvarande i människors liv på olika sätt, från förskolan till äldreboendet. Kommunen har därmed en viktig roll att spela, med många möjligheter till att bidra till att minska antalet självmord.
- I slutet på 2018 kom ett medborgarförslag om att Åtvidabergs kommun borde ta fram en lokal handlingsplan för suicidprevention vilket kommunen ställde sig bakom. Idag är handlingsplanen på plats och den berör alla kommunens verksamheter. Det handlar både om utbildning och kompetenshöjande insatser men även om att förbättra samverkan och rutiner. Det systematiska arbetet i frågan har absolut bidragit till att vi klättrat i Suicide Zeros kommunbarometer, säger Moa.
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Suicide Zero är helt beroende av frivilliga gåvor från enskilda personer och företag, och bidrag från myndigheter och regioner.
Minds Självmordslinje är öppen dygnet runt på:
www.mind.se - via chatt
Är läget akut - ring 112
Senast uppdaterad