Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Den här nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Åtvidabergs kommuns äldreboenden blir nu ÄTUP-certifierade. Certifieringen innebär att medarbetare inom särskilt boende har genomgått individuella kunskapslyft och blivit diplomerade ÄTUP-inspiratörer. Deras uppdrag är att skapa aptitretande och näringstäta måltidsupplevelser för de äldre.
Utbildningen har bland annat syftat till att uppdatera medarbetarnas kunskap om Socialstyrelsens och Livsmedelsverkets rekommendationer. Det inkluderar en ökad medvetenhet om vikten av att sprida ut måltiderna över dygnet samt hur energi och näring krävs för att bevara muskelmassa och minimera risken för fall.
- Vi är medvetna om att många som bor på äldreboenden är i riskzonen för undernäring, men risken att bli undernärd börjar långt innan man hamnar på ett boende. Genom denna kompetenshöjning kommer vi kunna bromsa och förebygga undernäring och skapa bättre måltidsmiljöer för de äldre, säger Mia Skogh, enhetschef Kopparsvanen.
- Utbildningen, ÄTUP bidrar till att höja kompetensen och medvetenheten kring mat och måltidsmiljö för den boende. Med samma kunskapsbakgrund kan kockarna och omsorgspersonalen gemensamt skapa ännu godare och mer näringstäta måltider för de äldre, säger Jenny Bojmar, Kostchef i Åtvidaberg. Vi är verkligen stolta över att vårt arbete också ger oss en kvalitetsstämpel i form av ÄTUP-certifieringen.
Den stora satsningen kring måltiderna på Åtvidabergs kommuns äldreboenden ska inte bara bidra till en förbättrad livskvalitet för de äldre, utan ska också visa på betydelsen av att satsa ännu mer på måltiderna och måltidsmiljön, som en del av äldrevården.
Att arbeta proaktivt med att upptäcka och förebygga undernäring inom vård och omsorg är sedan den 1 november 2022 ett tydligt krav från våra myndigheter i och med den nya författningen HSLF-FS 2022:49. ÄTUP-certifieringen innebär att medarbetare nu har kunskaper att tillsammans inom vård- och omsorgsförvaltningen jobba vidare med uppdaterade riktlinjer och nya rutiner och arbetssätt för arbete med att förbättra de äldres måltidsupplevelser och välmående.
ÄTUP är ett svenskt företag som erbjuder digitala kunskapslyft och certifiering för personal inom vård och omsorg. Visionen är att alla äldre ska ha en bra livskvalitet där undernäring och dess konsekvenser minimeras.
Läs mer på www.atup.se
Mia Skogh, enhetschef, Kopparsvanen 8-11
0120-83283
marie.skogh@atvidaberg.se
Jenny Bojmar, kostchef
0120-83017
jenny.bojmar@atvidaberg.se
Janina Blomberg, Kostvetare och medgrundare av ÄTUP.
0734-26 09 55
Janina@atup.se
Marie-Louise Andersson, Kostvetare och medgrundare av ÄTUP.
070-849 17 22
Marie-Louise@atup.se
Senast uppdaterad