Åtvidabergs kommun
När någon har avlidit ska en bouppteckning göras. Det innebär att ni går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder. En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller jurist.
Om den dödes tillgångar inte räcker till annat än begravningskostnader och andra utgifter med anledning av dödsfallet samt att det inte finns någon fast egendom eller tomträtt i boet, kan bouppteckningen (enligt Ärvdabalken) ersättas med en dödsboanmälan.
Dödsboanmälan är till för dödsbon vars tillgångar inte räcker till annat än kostnaderna i samband med begravningen. Anmälan ska göras inom 3 månader från dödsdagen till Socialnämnden på den ort som den avlidne var bosatt och en boutredning påbörjas.
Vanligtvis besiktigar socialnämnden den dödes tillhörigheter genom hembesök. När en dödsboanmälan prövas tas det ingen hänsyn till din avlidnes skulder. Inga räkningar betalas efter dödsfallet tills dess att boutredning är klar. Avdrag får inte göras för andra skulder än sådana som är direkt knutna till dödsfallet, till exempel kostnaderna för att ta hand om den avlidnes bo. Begravningskostnader ska prioriteras. Det är tillgångarnas samlade värde som jämförs med begravningskostnader och andra dödsfallsutgifter.
Förutsättningar för dödsboanmälan är att den avlidne inte äger fast egendom som hus, bostadsrätt eller tomträtt. Max 5 000 kronor kan få finnas kvar efter att kostnaderna i samband med begravningen är betalda. Annars ska en bouppteckning göras.
Den avlidnes kontanter och konton ska vara orörda efter dödsfallet. Betala INGA räkningar. Stoppa autogiro omgående och meddela fordringsägare om att boutredning ska göras. Om det finns lös egendom av värde ska dessa säljas för att få pengar till begravningskostnaden. Om tillgångarna inte räcker till begravningen och gravsten så kan dödsboet ansöka om ekonomiskt bistånd till detta.
För att göra en dödsboanmälan ska du vända dig till Socialtjänsten i Åtvidabergs kommun.
När någon har avlidit ska (enligt Ärvdabalken) dödsbodelägarna gemensamt förvalta den dödes egendom under boets utredning. Om inte någon kan ta hand om den dödes egendom ska dödsfallet anmälas till socialnämnden. Socialnämnden har då i uppdrag att provisoriskt förvalta dödsboet.
När en person avlidit utan att efterlämna några tillgångar kan dödsboet ansöka om ekonomiskt bistånd till begravningskostnader enligt gällande riktlinjer för socialtjänsten i Åtvidabergs kommun. Maximalt bistånd är vanligtvis ett halvt prisbasbelopp.
Biståndet minskas alltid av de samlade tillgångar som finns i dödsboet. Om begravningskostnaden överstiger ett halvt prisbasbelopp och tillräckliga tillgångar saknas i dödsboet är det den som beställer begravningen som får stå för överskjutande kostnad.
Det är bara sådana kostnader som är nödvändiga som ingår i ekonomiskt bistånd till begravning. Minnesstund, mat, lokalkostnad och transport till hemländer ingår till exempel inte i biståndet.
Om den avlidne var gift, registrerad partner eller sambo görs en utredning om den efterlevande maken/makan, partnern eller sambon kan bekosta hela eller del av begravningskostnaden.
För att få information om vad som behövs för ansökan om ekonomiskt bistånd till begravningskostnader ska du vända dig till Socialtjänsten i Åtvidabergs kommun.
Svenska kyrkan är ansvarig för begravningar i Sverige och är skyldig att se till att även de som inte är med i ett kristet samfund får en begravningsplats.
Begravningsverksamheten finansieras av en allmän begravningsavgift som alla betalar via skattesedeln. Det som ingår i begravningsavgiften är gravsättning, grav på allmän kyrkogård eller särskild gravplats, kremering, transporter och lokal för förvaring och begravningsceremoni.
Begravningsombudet som utses av Länsstyrelsen företräder dig som inte är medlem i Svenska kyrkan. Ombudets uppgift är att se till att de som inte tillhör Svenska kyrkan får begravas på ett sätt som passar dem. Ombuden kontrollerar också att församlingarna beräknar begravningsavgiften på ett riktigt sätt. För uppgift om vem som är ombud kan du vända dig till din församling eller till Länsstyrelsen.
Du som inte är medlem i Svenska kyrkan kan kontakta begravningsombudet när du anser att dina intressen i frågor som berör begravningsverksamheten inte tillgodoses. Eller när du har frågor som rör möjligheterna till en begravning som inte ska utföras i Svenska kyrkans regi.
Senast uppdaterad 30 sep 2019