Åtvidabergs kommun
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Kontaktcenters telefontider
Måndag 8.00-16.00
Tisdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-16.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-12.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Barn är mer känsliga än vuxna när det gäller exponering av kemikalier, detta beror på att deras kroppar inte är färdigutvecklade, att de tar upp mer kemikalier via luft och mat i förhållande till kroppsvikt och att de utforskar omgivningen genom att suga och smaka.
I kommunens hållbarhetsprogram fastställs att vi ska arbeta för att bli en kemikaliesmart kommun. På grund av att barn är mer utsatta än vuxna är förskolor ett prioriterat område. En handlingsplan för arbetet med kemikaliesmart förskola håller på att tas fram och förskolorna arbetar redan med frågan i flera olika avseenden. Målet är att samtliga förskolor inom kommunens regi ska vara kemikaliesmarta år 2020.
Det är att vi är medvetna om de kemikalier som finns i vår verksamhet och arbetar med att minska riskerna med dessa. Vi gör medvetna och bra val vid inköp, arbetar för att bli bättre och har en långsiktig plan i det vi gör.
Allt består av kemikalier men när vi pratar om kemikalier i detta avseende menar vi de kemikalier som tillverkas eller utvinns av människan och som finns i vår omgivning på grund av tillverkade produkter eller livsmedel.
Kemikalier finns i hela vår omgivning och våra kroppar exponeras dagligen för dessa. De flesta har ingen skadlig verkan men några vet vi är farliga och många vet vi inte riktigt hur de påverkar oss. Vi som kommun tycker därför att det viktigt att vi i första hand tar bort och i andra hand minimerar de kemikalier som inte finns kunskap om eller som vi vet har en skadlig verkan.
Skadliga kemikalier kan finnas i gamla leksaker, byggnadsmaterial, plastförpackningar, hygienartiklar och på många fler ställen i vår omgivning. Inventering och ett aktivt arbete med att byta ut produkter är en del av arbetet, men även att se över de saker som tas in i verksamheten till exempel i form av pysselmaterial, leksaker och återbrukade material för lek och pyssel.
Åtvidaberg har även deltagit i projektet Giftfriare Förskola som MÖTA miljösamverkan i Östergötland genomförde år 2016. I projektet togs en checklista fram med information till hur förskolorna kan arbeta för att minimera skadliga kemikalier i verksamheten.
Senast uppdaterad