Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8.00-16.00
Tisdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-16.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-12.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Samhällsinformation
Säkerhets- och beredskapsfunktion
Är du beredd om krisen kommer. Alla invånare har ett eget personligt ansvar för sin egen och sina näras säkerhet. Om du ser till att klara dig själv en viss tid vid en kris kan samhällets resurser användas till att hjälpa de mest nödställda.
Foto: Thomas Henrikson, MSB
Du kan själv påverka din situation vid en stor olycka eller kris. Ha alltid en beredskap för att klara familjens grundbehov i några dygn. Packa en krislåda redan nu!
Förbered dig genom att fundera på vad du kan behöva ha hemma i händelse av en kris. En och samma händelse kan drabba oss olika. Det betyder att vi behöver ha olika saker hemma. När krisen inträffar gäller det att du är förberedd. För att du ska fungera som människa behöver du tillgodose de fem grundbehoven; vatten, mat, värme, sömn och trygghet. Brist på någon av dem ger ganska snabbt psykiska och fysiska effekter.
MSB och Livsmedelsverket har tagit fram faktabladet Vår beredskap för matbrist. Det kan delas ut under lokala aktiviteter eller användas som underlag för möten och diskussioner.
Faktablad "Vår beredskap för matbrist" för nedladdning
Det finns en utskriftsvänlig och en mobilanpassad verison av checklistan från broschyren "Om krisen eller kriget kommer". Checklistan ger tips på sådant som är bra att ha hemma vid en samhällskris.
Utskriftsvänlig checklista för hemberedskap
Mobilanpassad checklista för hemberedskap
MSB:s broschyr "Om krisen eller kriget kommer" för nedladdning
Skyddsrum ska kunna ge skydd åt människor vid krig. På MSB:s webbplats finns information om var de finns, hur de fungerar och vem som ansvarar för dem. Du tillhör inget särskilt skyddsrum utan använder det som finns närmast. Ta reda på var ditt närmaste skyddsrum finns där du bor och där du befinner dig dagtid.
MSB:s information om skyddsrum
När det inträffar en oväntad händelse eller kris som påverkar hela samhället är det viktigt att samverka med varandra. Därför finns samverkan Östergötland som består av länets 13 kommuner, ett antal statliga myndigheter och andra relevanta samverkansaktörer som har i uppdrag att jobba med samhällets krisberedskap.
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har tagit fram en film som visar hur en familj i en lägenhet drabbas av ett långt elavbrott. Filmen beskriver vad som är viktigt att tänka på, vad som kan vara bra att ha hemma och vad du själv kan göra om du hamnar i en liknande situation.
Senast uppdaterad