Folkhälsostrateg
Katarina Ulfsdotter Gunnarsson
0120-830 09
katarina.ulfsdotter-gunnarsson@atvidaberg.se
Här har vi samlat information om den aktuella flyktingsituationen. Vi vill vara tydliga med att vi samarbetar med myndigheter, organisationer och andra kommuner för att ge en samlad bild och det innebär att vi inte "äger" all information utan i vissa fall förmedlar information.
Arbetsförmedlingen har det samordnade ansvaret för den nyanländes etablering på den svenska arbetsmarknaden och i det svenska samhället. Myndigheten ansvarar för att en etableringsplan upprättas för den nyanlände och att etableringssamtal genomförs. De beslutar även om etableringsersättning.
CSN erbjuder nyanlända över 18 år som får uppehållstillstånd en möjlighet att ta hemutrustningslån. Med hjälp av lånet kan personerna köpa in saker till sitt nya hem.
Försäkringskassan betalar ut den etableringsersättning som Arbetsförmedlingen beslutar om och betalar ut etableringstillägg och bostadsersättning.
Kommunen ansvarar för att ta emot nyanlända för bosättning efter anvisning utifrån sitt kommuntal och sin årsplanering. Dessutom tar kommunerna emot nyanlända som ordnar bosättning på egen hand, personer som kommer som anhöriga till en person som redan bor i kommunen samt ensamkommande barn.
Kommunerna ansvarar för undervisning i Svenska för invandrare (SFI), samhällsorientering och annan vuxenutbildning, samt för skola, förskola, barnomsorg och andra insatser för barn och ungdomar. Kommunerna ansvarar också för de personer som inte har rätt till en etableringsplan.
Landstingen ansvarar för hälso- och sjukvård till asylsökande personer enligt lagen om hälso- och sjukvård åt asylsökande. Alla som ansöker om asyl i Sverige har rätt till akut sjuk- och tandvård samt vård som inte kan vänta. Asylsökande har också rätt till förlossningsvård, vård vid abort, preventivmedelsrådgivning, mödrahälsovård samt vård enligt smittskyddslagen. Asylsökande barn och ungdomar under 18 år har rätt till samma kostnadsfria sjukvård och tandvård som andra barn som bor i Sverige.
Länsstyrelserna ska medverka till att det finns beredskap hos kommunerna att ta emot nyanlända och föra dialog med kommunerna om deras årsplanering. De ska även stötta kommuner i samordningen av kommunal verksamhet såsom SFI och samhällsorientering. Länsstyrelserna ska främja regional samverkan mellan kommuner, myndigheter, företag och organisationer som anordnar aktiviteter för nyanlända samt följa upp organisering och genomförande av insatser för nyanlända på både regional och kommunal nivå.
Fördelningen av anvisningar till kommuner (kommuntalen) inom länen tas fram och beslutas av länsstyrelserna.
Migrationsverket kartlägger den nyanländes bakgrund under asyltiden. Migrationsverket matchar och anvisar nyanlända som omfattas av bosättningslagen till kommunerna. Det vill säga kvotflyktingar som har uppehållstillstånd innan inresa till Sverige och de asylsökande som har fått uppehållstillstånd som behöver hjälp med bosättning. Myndigheten beslutar också om statlig ersättning till kommuner och landsting.
Migrationsverket beräknar i sina prognoser hur många personer som har behov av hjälp med bosättning i en kommun. Prognoserna ligger till grund för länstalen som regeringen beslutar.
Regeringen beslutar hur många nyanlända som ska omfattas av anvisningar till kommuner inom ramen för bosättningslagen samt fördelning per län (länstal).
SKL för bland annat kommunernas talan i samarbetet med övriga parter.
Är man ny i ett land så är frågorna många och informationsbehovet stort. På länsstyrelsernas gemensamma webbplats finns information om integration.
Många aktörer hjälps åt med att ta emot asylsökande och alla måste hjälpa till på både nationell, regional och kommunal nivå. Kommunen ansvarar till exempel för de asylsökande barnens skolgång under tiden de bor i kommunen och landstinget ansvarar för vården.
Cirka en tredjedel av de som söker asyl i Sverige är ensamkommande barn och ungdomar. I dessa fall ansvarar respektive kommun för boende och omsorg om barnet medan Migrationsverket prövar om det ensamkommande barnet har rätt att stanna i Sverige.
Senast uppdaterad