Åtvidabergs kommun följer händelseutvecklingen gällande coronaviruset covid-19 och deltar i den regionala samverkan som samordnas av Länsstyrelsen Östergötland.
I Östergötland samverkar myndigheter, kommuner och andra aktörer för att tillsammans hantera kriser och andra påfrestningar. Här kan du ta del av länkar och hänvisningar till ansvariga myndigheter.
Folkhälsomyndigheten får många frågor om den nya sjukdomen covid-19. Du som har allmänna frågor som rör coronaviruset hänvisas att ringa det nationella numret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt årets alla dagar.
Folkhälsomyndigheten uppdaterar löpande information på sin webbplats om coronaviruset covid-19.
Om du har varit utomlands de senaste 14 dagarna och har feber, luftvägssymptom, hosta, eller halsont så ska du ringa 1177. Likaså om du har varit i kontakt med någon som har covid-19. Du bör inte bege dig direkt till någon vårdmottagning utan i stället ska du kontakta vårdguiden via telefonnummer 1177 för att få information om vart du ska vända dig.
Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra. Det gäller både i arbetslivet och i privatlivet. Extra viktigt är det att människor som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre inte går till jobbet om de får symptom på luftvägsinfektion. Symptom på infektion är luftvägssymtom, feber, hosta, förkylning eller halsont.
Åtvidabergs kommun ber anhöriga att avstå från att besöka våra äldreboenden. Åtgärden vidtas för att skydda våra äldre som är en riskgrupp, men även för att undvika att våra medarbetare drabbas.
Vi följer de ansvariga myndigheternas rekommendationer för att på bästa sätt kunna förhindra och hantera en eventuell smittspridning. Enligt Folkhälsomyndighetens bedömning finns, ur ett smittskyddsperspektiv, i dagsläget ingen anledning att friska elever eller lärare ska stanna hemma från skola. Det är den inriktning vi har just nu samtidigt följer vi händelseutvecklingen för att på bästa sätt kunna förhindra och hantera en eventuell smittspridning.
När det gäller gymnasieskolans elever så påbörjas distans- och fjärrundervisning från och med 18 mars enligt rekommendation från Folkhälsomyndigheten.
För att minska smittspridning och minska antalet sjukdagar generellt rekommenderar vi att följa Folkhälsomyndighetens årligen återkommande råd. Tvätta händerna! Hosta och nys i armvecket! Stanna hemma när du är sjuk!
Vad gäller om barn och elever är sjuka?
Om barn och elever har symptom som snuva, hosta eller feber är det viktigt att de stannar hemma från förskolan eller skolan. Det gäller även om de bara känner sig lite sjuka. Vänta minst två dygn med att låta barnet/eleven gå till skolan efter att det blivit friskt. Folkhälsomyndigheten uppmanar människor med symtom, även milda, att begränsa sociala kontakter för att inte smitta andra.
För att kunna bedriva undervisning även om barnet/eleven behöver stanna hemma på grund av smitta eller sjukdom så ska alla elever i årskurs 7-9 och gymnasiet tillsvidare ta med sin elevdator hem efter skolans slut och över helger.
Vid oro och allmänna frågor om coronaviruset hänvisas elever, vårdnadshavare och medarbetare till Folkhälsomyndighetens och vårdguidens webbplatser eller att ringa 113 13.
Behöver barn, elever och medarbetare som vistats i områden med smitta vara hemma?
Barn och utbildningsförvaltningen följer rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och 1177 Vårdguiden. Elever och medarbetare som återkommer från resa i utsatta områden utan symtom på luftvägsinfektion, förkylning, snuva, hosta, andningssvårigheter eller feber kan återgå till förskolan/skolan. Om du misstänker att ditt barn är smittad av coronaviruset ska du ta kontakt med 1177 Vårdguiden via telefon. Det är viktigt att barn och elever som uppvisar symtom stannar hemma från förskolan eller skolan.
Barn/elev med kronisk sjukdom
Har du ett barn som har en underliggande kronisk sjukdom som gör det extra känsligt vid infektion och du känner oro för smitta, rekommenderas du att kontakta barnets behandlande läkare för råd.
Hur hanterar vi eventuella fall av coronavirus inom utbildningsförvaltningens verksamheter?
Utbildningsförvaltnignen följer råd från regionens smittskyddsläkare. Råden anpassas utifrån varje enskild situation. Smittskyddsläkaren stödjer verksamheten och berörda personer när en person får diagnos covid -19. Vid diagnos påbörjas smittspårning.
Får vårdnadshavare ta ut vård av barn vid oro för coronasmitta?
Enligt Försäkringskassan kan vårdnadshavare inte ta ut vård av barn eller sjukskriva sig vid oro för smitta. Vårdnadshavare får ersättning för vård av barn om barnet är sjukt eller smittat och då krävs läkarintyg.
Vi har tillfälligt besöksförbud i våra kommunala äldreboenden och träffpunkter för att skydda våra äldre och mest sårbara, men även för att undvika att våra medarbetare drabbas. Personalen inom hemtjänsten deltar inte heller i några externa sammanhang för att skydda våra brukare.
Hanteras personer med nedsatt immunförsvar på något särskilt sätt?
Vi ber anhöriga och andra som vill besöka våra boenden eller träffpunkter att avstå från besök. Utöver det följer vi våra vanliga riktlinjer och rutiner som finns kring hygien och använder den skyddsutrustning som finns.
Har jag rätt att neka personal på grund av oro för corona?
Du har alltid rätt till att tacka nej till insats, men har inte rätt att neka en specifik medarbetare på grund av oro för smitta.
Har personal rätt att neka mig stöd, vård eller omsorg på grund av oro för corona?
Nej, medarbetare har inte rätt att avstå arbete på grund av oro för smitta.
Kommer kommunen att införa medicinska kontroller i fall där risk för smitta finns?
Nej, all provtagning sker av regionen.
Var har kommunen för hygienregler?
Vi följer fastslagna basal kläd- och hygienrutiner. Detta är alltid grunden i allt omvårdnadsarbete inom hälso- och sjukvård.
Vad ska jag göra om jag möter en personal som har symptom?
Medarbetare med symptom som luftvägssymtom, hosta, förkylning, feber, förkylning eller andningsbesvär ska inte vara på jobbet. Om du möter någon som är det ändå ska du framföra det till medarbetaren eller enhetschefen.
Förbud mot att hålla allmänna sammankomster
Regeringen har beslutat om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar över 500 deltagare. Det innebär att Valborgsfirandet på Kopparvallen ställs in. Åtvidabergs kommun annordnar ett alternativt valborgsfirande i kommunens digitala kanaler.
På regeringens webbplats finns förordning om förbud mot att hålla allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Folkhälsomyndigheten är ansvarig för frågor som rör smittskydd. På webbplatsen finns information om viruset och smittspridning, en lista med frågor och svar och råd för hemvändande resenärer.
Frågor och svar om coronaviruset från Folkhälsomyndigheten
Krisinformation.se är en webbplats som förmedlar information från myndigheter och andra ansvariga i samband med en kris eller allvarlig händelse.
Information om coronaviruset på krisinformation.se
1177 Vårdguiden har information om coronaviruset, symptom på sjukdomen och vart man vänder sig vid symptom.
Information från 1177 Vårdguiden
Hos Region Östergötland kan du läsa om regionens beredskap för covid-19.
Information från Region Östergötland
Smittskydd och vårdhygien inom Region Östergötland är regionalt ansvariga för smittskyddsfrågor.
Vårdgivarwebben region östergörland
Du som har allmänna frågor om det nya coronaviruset och sjukdomen covid-19 kan ringa 113 13. Det nationella informationsnumret 113 13 är tillgängligt dygnet runt under årets alla dagar.
För att ge ökat stöd åt icke svensktalande personer så finns en telefonlinje med allmän information om coronaviruset covid -19. Telefonlinjen fungerar inte som sjukvårdsupplysning utan är en tjänst som ger svar på frågor av allmän karaktär för att till exempel minska smittspridning.
Linjen är öppen helgfri vardag mellan klockan 13.00 och 15.00.
Telefontider
Måndagar till fredagar mellan klockan 13.00–15.00:
Arabiska 010-104 12 31
Somaliska 010-104 27 40
Dari 010-104 27 57
Torsdagar och fredagar mellan klockan 13.00–15.00:
Tigrinska 070-245 96 90
Information om handhygien från Folkhälsomyndigheten.
Praktiska råd om god handhygien
Tänk på att endast dela bekräftad information och undvik att bidra till ryktesspridning och spekulationer. Var källkritisk och dela inte osäker information.
Senast uppdaterad