Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8.00-16.00
Tisdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-16.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-12.00
Lunchstängt 12.00-13.00
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Fredagen den 10 mars skickade skolledningen och elevhälsoteamet på Alléskolan ett brev till vårdnadshavare med anledning av uppgifter om bruk av Metaklefedron (“Kristall”) bland ungdomar i Åtvidaberg.
Efter utskicket har det varit ett antal artiklar och insändare på temat och kommunen har också fått frågor från allmänhet och journalister. På grund av den uppmärksamhet detta har fått så vill Åtvidabergs kommun förtydliga det arbete som görs i våra skolor för att ge våra ungdomar en drogfri uppväxt. Skolan har både ett ansvar för att uppmärksamma elever som riskerar att fara illa, genom till exempel användning av droger men också för att, som del av undervisningen, förmedla kunskaper om risker med användning av legala och illegal droger. I Östergötland genomförs elevenkäter med frågor om drogbruk, här ligger Åtvidaberg ofta relativt bra till i jämförelse med andra kommuner i länet.
Trots det förekommer det från tid till annan droganvändning även bland våra ungdomar. Den nuvarande situationen uppmärksammades genom att skolans personal själva såg beteendeförändringar hos enstaka elever. Genom samtal med elever och vårdnadshavare framkom information som överlämnats till kommunens socialtjänst och till Polisen. Det skolan idag har kännedom om är ett begränsat antal elever som i mer eller mindre stor utsträckning provat droger. Det har kommit önskemål om att skolan ska lämna ut antalet elever som skolan har kännedom om eller annan information om gruppen elever, det är viktigt att inte lämna uppgifter som kan störa polis eller socialtjänstens utredningar eller som kan identifiera enskilda elever. Skolan har en pågående dialog med både socialtjänst, polis, och även kommunens kultur- och fritidsverksamhet, för att skapa en miljö där ungdomar i Åtvidaberg tidigt får stöd i att avstå från droganvändning; arbetet sker både på individ- och gruppnivå. Det är avgörande att vårdnadshavare, föreningsliv och det övriga samhället här arbetar åt samma håll, i enlighet med talesättet att: det krävs en hel by för att uppfostra ett barn.
Det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Åtvidabergs skolor styrs av ett gemensamt dokument. Den utgår från skolans kärnuppdrag - undervisning - och bygger vidare med hälsofrämjande och förebyggande insatser samt vid behov riktade insatser.
Rutin för skolans alkohol- och drogförebyggande arbete Pdf, 379 kB.
En av de starkaste skyddsfaktorerna för ungdomar är att få lyckas i skolan och kunna ta sig vidare till gymnasieskolan och senare till ett arbete. Skolans kärnuppdrag att få alla elever att nå så långt som möjligt i kunskaper och färdigheter blir då det enskilt viktigaste arbetet för att våra ungdomar inte ska fastna i ett drogberoende.
Karl Johan Sjödin, Utbildningschef i Åtvidabergs kommun
Senast uppdaterad