Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt 12-13
Röda dagar och helgdagar är kontaktcenter stängt. Dagen innan är det öppet 8-12.
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Europeiska mobilitetsveckan, som hålls den 16–22 september, är ett årligt initiativ i Europa för att främja hållbara resor och transporter. Syftet är att uppmuntra fler att välja miljövänliga transportalternativ.
Under vecka 38 pågår Europeiska Mobilitetsveckan. Det är ett europeiskt initiativ för att uppmuntra och underlätta hållbara resor och transporter. Mobilitetsveckan är en årligt återkommande kampanj och årets tema är ”Stadsrum för alla”, med sloganen ”Variera dina resor”. Temat och sloganen uppmärksammar allas rätt att vistas tillsammans i trafiken och uppmuntrar varierade resor för att främja hållbarhet. Att variera invanda resvanor och beteendemönster kan upplevas svårt men genom att prova på nya sätt att resa kan nya vanor födas. Att variera resvanor kan exempelvis handla om att gå, cykla, samåka eller resa kollektivt till jobbet eller till vardagsaktiviteter. På så sätt främjas ett mer hållbart samhälle.
Som ett tack till dig som väljer att resa hållbart bjuder kommunen tillsammans med Östgötatrafiken på en frukostpåse och reflexer under morgonen. Baktaktsorkestern kommer på eftermiddagen att spela musik på några utvalda perronger i länet.
För att uppmärksamma den bilfria dagen och uppmuntra fler bilister att prova kollektivtrafiken, kan alla som visar upp sitt körkort resa avgiftsfritt med Östgötatrafiken hela dagen den 22 september. Erbjudandet gäller inte anropsstyrd trafik.
Östgötatrafiken kommer under veckan att ha en tävligt i sina sociala medier, där du kan vinna en 30-dagarsbiljett. Håll utkik!
Under onsdagen den 18 september anordnar Linköpings kommun två föreläsningar på temat hållbar mobilitet, en vid lunch och en senare på eftermiddagen/kvällen. Båda föreläsningarna är helt gratis.
Allt fler väljer att resa med elfordon, både till jobbet och privat. Den ökande trenden medför högre efterfrågan på laddplatser för både cykel och bil gentemot arbetsplatser och fastighetsägare. Under den här föreläsningen får ni som arbetsplats eller fastighetsägare lära er mer om laddning av olika typer av elfordon och tips på vad som är bra att tänka på inför en eventuell etablering av nya laddplatser.
Wilhelm Sunesson, säkerhetssamordnare på Lejonfastigheter, berättar om Lejonfastigheters nya riktlinjer för laddning av elcykelbatterier och hur de arbetar för att säkerställa säker och praktisk laddning av elcykelbatterier i sina lokaler.
Mikael Urdal, bygginspektör på Linköpings kommun, informerar om de nya lagkraven kopplade till laddinfrastruktur av elfordon som gäller från och med 1 januari 2025. Den nya lagen säger bland annat att parkeringar med fler än 20 parkeringsplatser måste erbjuda minst en laddplats för elbilar.
Mattias Nilsson, mobilitetschef på Dukaten, berättar om olika affärsmodeller för elbilsladdning. Han kommer till exempel presentera olika sätt att ta betalt för laddning och ge tips på vad man som fastighetsägare bör tänka på inför upphandling av system för laddning.
Föreläsningen riktar sig främst till arbetsplatser och fastighetsägare, men alla är välkomna.
Onsdag 18 september klockan 12.00-13.00
Fastighetsägarnas kontor på Ågatan 43 i Linköping
Går din bostadsrättsförening i tankar på att installera laddplatser för elbilar? Då är det här föreläsningen för dig! Föreläsningen tar bland annat upp hur tekniken fungerar, exempel på betalningsmetoder och olika ekonomiska stöd som finns att söka. Det ges även generella tips på vad ni som förening bör tänka på inför en eventuell investering.
Under föreläsningen berörs även de nya lagkraven kopplade till laddinfrastruktur som träder i kraft 1 januari 2025.
Föreläsare är Andreas Nilsson, enhetshef inom el på HSB och Mikael Urdal, bygginspektör på Linköpings kommun.
Föreläsningen riktar sig främst till bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare, men alla är såklart välkomna.
Onsdag 18 september klockan 17.30-19.00
Digitalt via Google meet (länk skickas ut till alla anmälda innan föreläsningen)
Oavsett om du pendlar, åker buss till fritidsaktiviteten eller bara någon enstaka gång väljer oss framför bilen – så hjälper du till att minska trycket i trafiken och på klimatet.
Valen vi gör, oavsett hur små de kan kännas i stunden spelar roll. Och när många människor gör små, smarta val, kan vi göra stor skillnad – tillsammans.
Heja dig som reser hållbart!
I Åtvidaberg finns behovet av en god och tillgänglig kollektivtrafik inom kommunen men också till närliggande kommuner. Åtvidabergs kommun arbetar för att åka kollektivt, cykla eller gå ska vara ett naturligt sätt att ta sig fram istället för att välja bilen. Detta är del av ett mål som kommunen har i sitt hållbarhetsprogram.
Ett sätt att göra detta på är att aktivt medverka i den regionala utvecklingen av infrastruktur och kollektivtrafik. Gång-, cykel- och kollektivtrafik är också högt prioriterade i kommunens interna resepolicy för resor i tjänst.
På ställen där vanlig linjetrafik saknas kan du använda sig av Östgötatrafikens service som kallas för Närtrafik. Resor med Närtrafik kan beställas till och från adresser som har mer än två kilometer till närmaste hållplats. Läs mer om Närtrafik här:
Senast uppdaterad