Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt klockan 12-13 men besöksdator och informationsmaterial finns tillgängligt i kommunhusets reception.
Vinterväghållning i Åtvidabergs tätort, Grebo och Björsäter
Frågor angående pågående snöröjning och halkbekämpning i Åtvidabergs tätort, Grebo och Björsäter.
Maskinring Öst
info@mrost.se
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Insatser av kommunens entreprenörer sker normalt vid 5-7 cm nysnö eller akut halka. Här kan du läsa om vad du själv kan göra, men också om hur Åtvidabergs kommun arbetar med hålla våra gator och vägar farbara även på vintern.
Vi har en ny entreprenör som sköter vinterväghållningen i Åtvidabergs tätort, Grebo och Björsäter. Den nya entreprenören är Maskinring Öst. I Falerum sköts vinterväghållningen av TN:s Mark & Bygg. De statliga vägarna inom kommunen ansvarar Trafikverket för.
Insatser av kommunens entreprenörer sker normalt vid 5-7 centimeter nysnö eller akut halka.
Kommunen prioriterar i första hand framkomligheten på genomfarter och huvudvägnätet, gång- och cykelbanor, p-platser, allmänna inrättningar som till exempel skolor och förskolor och centrala delar av tätorten. Detta innebär att det kan dröja upp till 2 dygn i övriga delar av tätorten innan snöröjningen är avslutad.
På genomfartsgator och gator med mycket trafik är det nödvändigt att halkbekämpa. Detta görs med sand eller krossgrus (eventuellt salt), beroende på väderlek. På övriga gator utförs halkbekämpning i korsningar och branta backar. Gång- och cykelbanor halkbekämpas alltid med sand eller krossgrus. Halkbekämpning med salt ska bara utföras på genomfartsgator och starkt trafikerade gator, undantag kan göras vid exceptionell isbark. En minskad saltanvändning eftersträvas för miljöns skull.
De statliga vägarna åtgärdas av Trafikverket med olika åtgärdstider. De vägar med mest trafik prioriteras högst.
Alla statliga vägar har en standardklass som avgör hur snabbt den ska plogas och om den ska vara snöfri eller inte, en viss tid efter det har slutat snöa. Det finns fem standardklasser. I avtal med entreprenören beskrivs när vägen ska vara åtgärdad och ha godkänd standard. Det finns länskartor som visar när plogbilen kommer till din väg, se länk.
Trafikverket om vinterväghållning
Trafikverket om när plogbilen kommer in väg
Väghållaren för enskilda vägar ansvarar själva för vinterväghållningen, antingen i egen regi eller genom att upphandla plogning och halkbekämpning. Det finns inget som hindrar att samma entreprenörer som Trafikverket eller kommunen upphandlat arbetar för flera väghållare.
Trafikverket om enskilda vägar
Bortforsling av snö inom kommunen sker mycket begränsat och utförs i första hand i centrala delarna när framkomlighet eller sikt blir starkt begränsad.
Snö från egen tomt får inte läggas ut på gatumark.
Skador kan tyvärr inträffa vid snöröjning. Det händer att fordon och maskiner som används för snöröjning och halkbekämpning orsakar mindre skador på brevlådor, staket med mera. Skulle något sådant inträffa bör fastighetsägaren snarast meddela entreprenören vad som inträffat så att skadorna kan repareras.
Nu när det börjar bli kallare ute finns risk för ishalka och snöfall som kan påverka väglaget. Det innebär att bland annat skolskjutsarna kan komma att påverkas och bli försenade eller inställda. Det är därför bra att ha en reservplan om skolskjutsen ändras. Skolbusschauffören har det sista avgörandet om vägen bedöms säker att köra. Håll kontakten med ditt barns skolbusschaufför för att hålla dig uppdaterad om sena ändringar. Håll dig uppdaterad och följ SMHI:s vädervarningar.
Vädret i Sverige övervakas dagligen av Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, SMHI. En av SMHI:s viktigaste uppgifter är att varna för oväder, för att skydda liv och egendom. Lokala och regionala konsekvenser av ett väder tydliggörs via varningarna. SMHI kan ta hjälp av länsstyrelsen för att bedöma hur en väderhändelse kan komma att påverka vårt län.
Senast uppdaterad