Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Den ofrivilliga ensamheten ökar i samhället. Bland äldre kan ensamheten bli särskilt påtaglig. Under hösten 2024 pågår ett projekt i Åtvidabergs kommun för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre.
Sociala relationer är viktiga för vårt allmänna välbefinnande och hälsa, men behovet av att träffa andra är individuellt. De flesta människor trivs bra med att ibland vara på egen hand, ensamheten kan ge tid för återhämtning och eftertanke.
Den ofrivilliga ensamheten kan se ut på olika sätt. Den kan upplevas som besvärande och leda till fysisk och psykisk ohälsa. Enligt Socialstyrelsen är personer över 75 år en av de grupper som ofta upplever ofrivillig ensamhet. Var tionde person över 75 år känner att ensamheten påverkar dem negativt.
Under hösten pågår projektet Ofrivillig ensamhet bland äldre. Camilla Söderlund, specialistundersköterska med fokus på multisjuka äldre, leder projektet.
– Det känns viktigt att skapa förutsättningar för att bryta den ofrivilliga ensamheten bland äldre, säger Camilla.
Under hösten 2024 erbjuds hälsosamtal där du som äldre kan få råd och tips på aktiviteter och sammanhang som kan vara en hjälp att bryta ensamheten. Det kan också bara vara skönt att prata med någon om hur man mår.
I projektet arbetar Camilla också med att knyta kontakter mellan äldre och föreningslivet och frivilligorganisationer.
– Det finns gott om föreningar och aktiviteter för äldre här i Åtvidaberg, säger Camilla. Men också de föreningar som inte främst riktar sig till äldre kan erbjuda aktiviteter och en gemenskap för äldre.
För dig som vill vara med i arbetet finns möjlighet att bli volontär. Som volontär kan du förgylla någons vardag. Det kan till exempel vara att gå en promenad tillsammans eller följa med på en aktivitet. Du kan även vara ett stöd vid aktiviteter på kommunens särskilda boenden. Ta kontakt med projektet om du är intresserad.
Projektledare
Camilla Söderlund
072 5733579
camilla.soderlund@atvidaberg.se
Senast uppdaterad