Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera. Om du tillåter alla kakor tillåter du även kakor som gör att webbplatsen fungerar bättre för dig som användare och kakor som gör att vi kan följa upp och förbättra webbplatsen. Du kan när du vill ändra vilka kakor du tillåter genom att klicka på "Hantera kakor" på sidan Kakor (cookies).
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Idag är det den internationella suicidpreventiva dagen, genom att uppmärksamma och prata om suicid kan tystnaden och det stigma som finns brytas. I Östergötland tar cirka 50 personer sitt liv varje år, vilket är en tragedi för de drabbade familjerna, vännerna och hela samhället. Men det finns hopp – suicid kan förebyggas.
- Genom att vi alla, som medmänniskor, bidrar till att förebygga suicid kan vi tillsammans skapa en tryggare och mer stödjande miljö för varandra. Det senaste året har vi utbildat 26 kommunanställda i första hjälpen till psykisk hälsa, inventerat kunskapsläge och rutiner i olika verksamheter och tagit fram stödmaterial för utbildningsinsatser. Det är genom gemensamma insatser som dessa som vi kan göra skillnad och rädda liv, säger Moa Eskilsson, folkhälsostrateg.
Skolans elevhälsa har en central roll i det förebyggande arbetet, men även anhöriga och vänner spelar en viktig roll. Det är avgörande att våga fråga hur någon mår och att vara uppmärksam på varningssignaler. Vid oro finns hjälp att få, både genom skolans elevhälsa och via vården, “En väg in” som finns på 1177, men även BUP och andra insatser.
- Att elever känner sig sedda och hörda är avgörande för deras välmående. Skolan arbetar förebyggande med att skapa en trygg och meningsfull vardag för alla elever. En fungerande skolgång är en av de största hälsofrämjande skyddsfaktorerna som finns för god psykisk hälsa. Elevhälsan arbetar med olika hälsofrämjande insatser, allt ifrån att uppmuntra till goda levnadsvanor, jobba med känsloreglering, värdegrundsarbete och främja skolnärvaro, säger Malin Henriksson, elevhälsochef.
I Östergötlands län finns en länsgemensam strategi för suicidprevention, som utgör en gemensam viljeinriktning för det suicidpreventiva arbetet i Åtvidaberg och resten av länet. Syftet är att öka kunskapen om att suicid är ett folkhälsoproblem som går att förebygga och att minska fördomar och stigmatisering kring självmord och självmordsförsök. På Åtvidabergs kommuns webbplats finns kommunens handlingsplan för suicidprevention. Handlingsplanen bygger på den länsgemensamma strategin.
För barn och ungdomar, En väg in - 1177
Vid akuta fall kontakta 112 och lämna inte personen ensam.
Senast uppdaterad