Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Kontaktcenters telefontider
måndag-fredag kl 08.00-12.00
måndag-torsdag kl 13.00-16.00
tisdag och torsdag även kl 16.00-17.00
Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Den här nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
BID, som är en förkortning av Business Improvement District, är en organiserad, lokal samverkansform för aktörer som exempelvis fastighetsägare, handlare och kommuner som tillsammans vill påverka känslan av trivsel och trygghet i en stadsdel eller annan fysisk miljö i en stad.
Grundtanken bakom BID är att det med hjälp av olika typer av satsningar på exempelvis upprustning, underhåll, platsutveckling och utsmyckning i förlängningen är möjligt att höja attraktiviteten och konkurrenskraften kring ett område.
Ursprunget till BID kan historiskt spåras till USA på 1930- och 40-talet, då fastighetsägare och handlare i bland annat storstäder som Detroit och Chicago kände behovet att lyfta attraktionskraften i centrum för att behålla företag, butiker och inte minst kunder.
Här i Sverige har BIDs funnits sedan början på 2000-talen. Genom bland annat dialog och systematiskt utvecklingsarbete har man i tidigare problemområden som bland annat Gamlestaden i Göteborg och Sofielund i Malmö lyckats vända den negativa bilden och upplevelsen bland medborgare och det lokala näringslivet.
I Åtvidaberg har man arbetat med BID sedan 2016. Syftet med satsningen är att ge det lokala näringslivet, i samverkan med kommunen, ännu bättre förutsättningar att växa, bland annat genom att förstärka konsumtionen av varor, tjänster, upplevelser och kultur inom det identifierade geografiska området.
I Åtvidaberg drivs arbetet med BID av en styrgrupp bestående av representanter från handel, bank, fastighetsägare, Åtvidabergs kommun samt Näringslivscentrum Åtvidaberg. De träffas månadsvis och arbetar för närvarande en handlingsplan som består av ett 70-tal planerade punkter. Styrgruppen administrerar och förmedlar planen, men beslutar inte om hur punkterna ska verkställas. Istället är det andra aktörer från handeln, fastighetsägarna och kommunen som ska förverkliga handlingsplanen.
Några av de åtgärder som prioriteras är sådana som förbättrar den faktiska och upplevda tryggheten och trivseln i BID-området mellan Kommunhuset och Kulturcentrum. Bland annat genom fasadrenoveringen på Kommunhuset och upprustningarna vid B-Fabriksgränd, där det nya Ungdomens hus renoveras inför invigningen vid årsskiftet. Ett annat aktuellt projekt som har förverkligats i Åtvidaberg tack vare BID är inventeringen och omfördelningen av parkeringsplatserna i centrum.
Senast uppdaterad