Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
Den här nyheten är äldre än 6 månader och kan därför vara inaktuell.
Genom att samverka kring resurs- och energiflöden kan företag öka sin lönsamhet och samtidigt bidra till stora klimat- och miljönyttor. Åtvidabergs kommun medverkar i ett treårigt EU-finansierat projekt som leds av Energikontoret Östergötland.
Region Östergötland, genom Energikontoret Östergötland, driver projektet som beviljats EU-medel för att tillsammans med flera av länets kommuner främja industriell och urban symbios och därigenom stärka det östgötska näringslivet.
Industriell och urban symbios innebär att ett rest- eller biflöde från ett företag kan nyttjas på nytt hos ett annat företag. På så sätt blir det som tidigare setts som avfall eller överskottsenergi en resurs i ett annat företag. Att i större utsträckning använda restprodukter och samverka mellan företag på detta sätt medför en god affär för båda parter och är en viktig del i arbetet med att nå hållbarhetsmålen inom Agenda 2030 och bidra till målet att Sverige ska bli koldioxidneutralt till år 2045.
”Att hitta framtida alternativ, minska spill och ta vara på rester är ett viktigt arbete.
När det samtidigt kan öka företagens vinster och konkurrenskraft är det ett stort plus”
säger Näringslivscentrums vice VD Caroline Lind om projektet.
För Åtvidabergs kommun kommer projektet innebära en fördjupning inom ämnet och tillsammans med experter på området hitta former för hur kommunen och Näringslivscentrum kan främja utvecklingen av ökade samarbeten kring resurser. Det kommer också göras en övergripande kartläggning där resurs- och materialflödena inom kommunen ska identifieras.
Företag i kommunen kommer ges tillfälle att vara med på workshops och dialogmöten. Exakta former för dessa är inte satta ännu. Inom projektet kommer även finnas möjlighet till fördjupad rådgivning och expertstöd för de företag som identifierat potential till resurssamverkan i syfte att komma ett steg närmare implementering.
Kommunens Energistrateg Malin Bergström ser fram emot att gå in i projektet och ser goda förutsättningar för goda resultat i kommunen. ”Tillit är en nyckelfaktor för att få till nya samarbeten och innovationer. Bara genom möten företag och andra aktörer emellan kan nya idéer växa fram. Vad vi inom kommunen vill är att försöka få fram dessa möten och på så sätt jobba med kommunens vision 2030 om att vara en del av ett resurseffektivt och klimatsmart samhälle - en plats för innovation och lokal handlingskraft. Detta blir ett väldigt spännande projekt!”
Region Östergötland (genom Energikontoret Östergötland)
Region Östergötland, Åtvidabergs kommun, Linköpings universitet, Norrköpings kommun, Linköpings kommun, Motala kommun, Växtkraft Mjölby, Vadstena kommun, Cleantech Östergötland, Östergötlands miljönätverk, E.ON, Tekniska Verken, Ragn Sells, Econova och Länsstyrelsen Östergötland
Huvudfinansiär för projektet är Europeiska regionala utvecklingsfonden.
Senast uppdaterad