“Vi vill göra så mycket som möjligt från grunden”
I centralköket på Alléskolan lagas tusentals portioner varje dag med omtanke och stolthet. För kostenheten handlar det om mer än mat, det är näring, gemenskap och minnen.
Kommunens kostenhet tillagar varje dag cirka 2 300 portioner mat. 26 medarbetare jobbar för att se till att alla inom förskola, skola och äldreomsorg ska få i sig bra och näringsrik mat.
- Att jobba här i köket känns stort. Vi lagar stora mängder mat varje dag och möter många människor, berättar köksmästare Nayer Kalmelid. Vi strävar efter att göra så mycket som möjligt från grunden, och att på Offentliga måltidens dag kunna servera bra, närproducerad mat känns väldigt roligt.
Under torsdagen 16 oktober uppmärksammades Offentliga måltidens dag. På förskolor och skolor serverades dagen till ära korvstroganoff, tillagad på korv som tagits fram i samarbete med Östgötagris och Blackerts lantbruk i Skänninge.
Viltkött på menyn inom äldreomsorgen
I samarbete med kommunjägarna jobbar kostenheten med att återta viltkött som kan serveras i verksamheten. Inom äldreomsorgen är det ett uppskattat inslag på menyn. Under torsdagen serverades Gulasch med viltfärs från dovhjort skjuten i Åtvidaberg.
På Kopparsvanen ligger tillagningsköket Solbacken där kocken Mahmoud Kabab jobbar.
- Man känner frid i köket, beskriver han. Vi lagar maten med omsorg för att de äldre ska få rätt näring, och vi vet att mat och smaker också kan väcka minnen. Det känns fint när man får ett tack för maten från de äldre.


