Upphandlingsstrateg
Franz Larsson
0120-830 11
franz.larsson@atvidaberg.se
Kommunen har en decentraliserad organisation med flera inköpsfunktioner, men även med gemensamma avtal inom många områden. Kommunledningsförvaltningen är huvudansvarig för upphandlingsverksamheten i kommunen.
Åtvidabergs kommuns upphandlingar
Åtvidabergs kommun uppmuntrar det lokala näringslivet att delta i affärsmöjligheter med kommunkoncernen och välkomnar företagare att kontakta kommunen för mer information och tips för att öka chanserna till att göra affärer med oss.
Bland annat håller kommunen då och då informationsmöten för att berätta om vilka möjligheter som finns.
Lagen om offentlig upphandling tillåter dock inte att kommunkoncernen hindrar eller försvårar deltagande för företagare utanför kommunen eller Sverige.
Vid en direktupphandling finns inga formkrav på hur upphandlingen ska genomföras. Det gör direktupphandling till en enkel process utan krav på annonsering (men kan annonseras för ökad konkurrens) eller anbud i visst format. Den vanligaste situationen då direktupphandling används är om det som ska köpas har ett värde som inte överstiger gränsvärdet för direktupphandling: 615 312 SEK.
Värdet av en direktupphandling räknas ut genom att alla varor och tjänster av samma slag som den upphandlande organisationen har under ett räkenskapsår, räknas ihop. Är avtalet längre än ett år, ska hela avtalets löptid räknas med. Eventuella options- och förlängningsklausuler ska även räknas med. Om beräkningen inte görs korrekt finns därmed risk för att direktupphandlingsgränsen överskrids.
Vissa ramavtal upphandlas inte direkt av kommunen, utan av olika inköpscentraler. Exempelvis upphandlas i pincip alla IT-avtal av Kommunalförbundet ITSAM, där Åtvidabergs Kommun är medlem. Andra exempel är Adda Inköpscentral, som ägs av SKR. Det finns även länsövergripande ramavtal som upphandlas av Region Östergötland eller kommuner i länet.
Varje dag fattas ett stort antal beslut i kommunen. Besluten ska vara objektiva, sakliga och enkla att förstå.
Påverkan så att beslut fattas till en enskild persons fördel eller någon annans nackdel till exempel genom att erbjuda personliga fördelar, hota eller skada, är en otillåten påverkan.
Korruption omfattar inte bara en dold brottslighet mellan två parter som kommer överens om att bryta mot regelverket för att uppnå egna fördelar utan kan vara en situation där osunda beroenden uppstår.
Anställda bör alltid vara uppmärksamma på hur jävssituationer, intressekonflikter, personliga beroenden, bisysslor eller delägarskap kan påverka underlag eller beslut som fattas.
Samtidigt kan jävssituationer ofta uppstå i en mindre kommun. Detta måste då hanteras med såväl regelverk som gott omdöme.
Senast uppdaterad