Miljökontoret
Det finns många typer av livsmedelsverksamheter, till exempel restauranger, caféer, tillagningskök, mottagningskök, kiosker och grossister. Till livsmedelverksamheter hör även försäljning och produktion av kosttillskott samt dricksvattenanläggningar och brunnar som försörjer till exempel skola, restaurang eller camping.
Innan du startar eller tar över en livsmedelsverksamhet ska du anmäla verksamheten till miljökontoret. Anmälan ska ske skriftligt senast två veckor innan verksamheten startar. Om det är en mobil verksamhet eller internetförsäljning ska du anmäla till den kommun där du har ditt företag/säte. Efter att anmälan är gjord får du ett beslut om registrering från miljökontoret. En avgift tas ut för handläggning av anmälan. Om du påbörjar en livsmedelsverksamhet utan att ha gjort en anmälan kan du tvingas betala en sanktionsavgift. Även betydande ändringar i en livsmedelsverksamhet ska anmälas till miljökontoret. Det kan till exempel handla om ägarbyte , lokalbyte, större ombyggnation (kan även kräva bygglov), ändrat sortiment eller storlek på verksamheten (ändrad riskklassning) samt nytt organisationsnummer.
En kort tid efter att verksamheten har registrerats kommer miljökontoret ut på en förbokad livsmedelskontroll. Vid kontrollen kontrolleras verksamhetens grundförutsättningar, det vill säga lokalens utformning och verksamhetsutövarens rutiner för till exempel rengöring, personlig hygien och temperaturkontroll. I samband med kontrollen går vi igenom vilken typ av verksamhet du har, vilka livsmedel du hanterar, hur stor verksamheten är och om du utför märkning och presentation. Utifrån dessa uppgifter bedömer miljökontoret riskerna och omfattningen i din verksamhet, vilket ligger till grund för hur mycket kontroll din verksamhet behöver. Som livsmedelsföretagare betalar du varje år en avgift som motsvarar kontrollbehovet. Den årliga avgiften börjar betalas året efter att registrering är gjord. Det år som registreringen görs debiteras varje kontroll med timavgift. Läs mer om riskklassning i dokumentet under Relaterad information.
När verksamheten upphör ska du anmäla det till oss så att vi kan ta bort din verksamhet från vårt tillsynsregister.
Som livsmedelsföretagare behöver du informera dig om de regler som gäller för bland annat lokalens utformning, egenkontroll, spårbarhet och hygien- och rengöringsrutiner.
Information om livsmedelslokaler Pdf, 167 kB.
Information om egenkontroll och faroanalys i livsmedelsverksamhet Pdf, 377 kB.
Sedan 1 juli 2019 är det rökförbud på uteserveringar till restauranger, caféer och andra serveringsställen.
Senast uppdaterad