Budgeten är ett viktigt styrdokument inom kommunen. Här beslutas om kommande års ekonomi, mål och verksamhet.
Budgetdirektiven ligger till grund för kommunens verksamhetsplanering och budgetarbete. I budgetanvisningarna finns en ekonomisk bakgrund till det kommande budget året och budgetprocessen beskrivs. Detta kompletteras med riktlinjer från kommunfullmäktige.
Utifrån direktiven upprättar nämnder och förvaltningar budgetförslag som under hösten behandlas politiskt och slutligen beslutas av kommunfullmäktige i november månad.
Direktiven utgår från kommunens vision och de fyra framgångsförhållandena stolthet och gemensamt ansvar, bra vardagsliv och trygghet, ekonomi och hållbarhet samt näringsliv.
Som grund för budgetarbetet finns också principerna för God ekonomisk hushållning.
God ekonomisk hushållning i Åtvidabergs kommun innebär planering och hantering av kommunens verksamheter och ekonomi så att kommunen långsiktigt har förmåga till kommunal service på en riksgenomsnittlig nivå.
Ovanstående innebär att politik och förvaltning på ett modigt men ansvarsfullt sätt ska hushålla med de resurser kommunen har, så att kommunen som helhet - nu och i framtiden - kan skapa tillväxt och god kommunal service.
För att säkerställa att kommunen utvecklas i linje med visionen och med beaktande av god ekonomisk hushållning har tre övergripande finansiella mål, fyra övergripande verksamhetsmässiga mål och tre personalmässiga mål för kommunen som helhet formulerats.
Från och med budgetarbetet 2018 är också hållbarhetsprogrammet en viktig del i upprättandet av budgeten.
För att styra kommunen mot en hållbar utveckling arbetar kommunen efter fem hållbarhetsfaktorer:
Vid Kommunfullmäktiges möte i november året innan budgetåret tas beslut om budgeten. Vid budgetbeslutet kan ytterligare beslut fattas utöver det som finns i budget dokumentet. Efter detta budgetbeslut kan också ytterligare beslut fattas som kompletterar eller ändrar ursprungsbudgeten.
Senast uppdaterad