Valkansliet
Kanslichef och samordnare GDPR
Jonas Fredriksson
0120-831 21
jonas.fredriksson@atvidaberg.se
Att rösta är ditt viktigaste medel som medborgare att påverka de politiska besluten i din kommun, i Sverige och i Europa. I valen utser väljarna de företrädare som ska representera dem i de beslutande församlingarna under den kommande mandatperioden. Ett högt valdeltagande är den representativa demokratins främsta kännetecken. Din röst är viktig!
I kommunen hålls det val vart fjärde år. Då kan du som väljare rösta på det parti som stämmer bäst överens med dina åsikter.
Vart fjärde år har du också rätt att rösta till Landstinget i Östergötlands fullmäktige och Sveriges riksdag. Vart femte år har du som svensk medborgare rätt att rösta till Europaparlamentet. Det finns olika regler om din rösträtt vid de olika valen. På Valmyndighetens webbplats kan du läsa mer om de olika reglerna.
Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen kan förtidsrösta. För att förtidsrösta måste du ha med dig ditt röstkort och kunna styrka din identitet. Det kan du göra på följande sätt:
Du kan förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i Sverige.
Förtidsröstningen startar den 22 augusti och håller på fram till och med valdagen den 9 semptember.
Ditt röstkort kommer att sändas ut till dig per post cirka en vecka före förtidsröstningens början. Har du inte fått ditt röstkort i slutet av augusti, bör du ringa till valnämnden och be att få ett nytt röstkort utfärdat. På röstkortet står vilket valdistrikt som du tillhör och var din vallokal är belägen.
Om du vill förtidsrösta eller rösta vid särskild röstmottagning, måste du ha ditt röstkort med dig. Det är inte obligatoriskt att du har röstkortet med dig om du röstar i din vallokal, men det underlättar både för dig och röstmottagarna om du har det med dig även då.
För den, som är bosatt utomlands, utfärdas ett särskilt utlandsröstkort, som kan användas vid röstning vid utlandsmyndighet samt vid brevröstning. Om du skulle vara bosatt utomlands, men vilja rösta i samband med att du tillfälligt befinner dig i Sverige, måste du skaffa ett "svenskt" röstkort för att kunna förtidsrösta i Sverige. Ring i så fall till valnämnden och be att få ett sådant röstkort utfärdat.
Observera att du alltid måste kunna styrka vem du är när du röstar (oavsett på vilket sätt Du röstar). Det enklaste sättet att styrka din identitet är att du visar en legitimation (med foto). Om du saknar legitimation, kan du styrka din identitet om du är personligen känd av en röstmottagare eller någon annan person som finns i lokalen då du röstar.
Om du befinner dig utomlands, kan du förtidsrösta på en svensk utlandsmyndighet, dvs en ambassad eller ett konsulat. Du kan också rösta per brev från utlandet med en särskild röstförsändelse, som du måste skaffa själv. Det gäller särskilda tidsgränser för att rösta utomlands på utlandsmyndighet eller med brev.
Om du inte kan ta dig till Din vallokal (eller till något annat röstningsalternativ), kan du rösta med hjälp av ett bud. Du gör då i ordning din röst själv och lägger den (i närvaro av ett vittne) i ett särskilt ytterkuvert. Därefter låter du en person som du litar på lämna rösten i din vallokal eller på ett förtidsröstningsställe. Bor du utmed en lantbrevbäringslinje, kan lantbrevbäraren fungera som bud.
Man kan rösta med bud om man är sjuk, funktionshindrad eller gammal och inte själv kan ta sig till sin vallokal eller en röstningslokal. Man kan också rösta med bud om man är intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt. Om du bor utmed en lantbrevbärarlinje kan lantbrevbäraren vara bud åt dig.
Väljare som på grund av sjukdom, funktionsnedsättning eller ålder inte själva kan ta sig till ett röstmottagningsställe får om de begär det lämna sina valsedlar till ambulerade röstmottagare. De tär valnämnden som utser de ambulerande röstmottagarna.
Om du intagen på sjukhus, vårdinrättning eller annan institution, kan du rösta vid en särskild röstmottagning eller anlita ett bud för din röstning.
Medtag röstkort och ID-handling. Den som inte har någon ID-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en giltig ID-handling.
Institutionsröstning sker söndagen den 2 september vid Marmorhallen, Kopparsvanen och Östergårdens Aula.
Normalt röstar du i din egen vallokal på valdagen. Åtvidabergs kommun är 2018 indelad i nio valdistrikt med varsin vallokal. Vallokalerna är öppna kl. 08.00-20.00 utom i Hannäs som har öppet kl. 9.00-13.00 samt kl. 17.00-20.00 på valdagen vid de allmänna valen.
Du som inte själv kan göra i ordning din röst, det vill säga stoppa ner valsedeln i valkuvertet eller sätta kryss för en kandidat, kan be någon i lokalen om hjälp.
Du bestämmer själv vem som ska hjälpa dig. Du kan också be någon av röstmottagarna om hjälp. Röstmottagarna får inte berätta för någon vad du har röstat på.
Alla ställen för röstmottagning ska vara tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Om du ändå inte kan ta dig in i en lokal för röstmottagning, kan röstmottagarna hämta upp rösten utanför lokalen. (källa: val.se)
Senast uppdaterad 2 jan 2019