Valkansliet
Stabschef och pressansvarig
Mattias Geving
0120-831 21
mattias.geving@atvidaberg.se
Allmänna val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige är det vart fjärde år, den andra söndagen i september. Val till Europaparlamentet är det vart femte år, nästa val äger rum 2024.
För att få rösta i val till riksdag, regionfullmäktige och kommunfullmäktige krävs svenskt medborgarskap och väljaren har fyllt 18 år senast på valdagen. Utländska medborgare får rösta i valt till regionfullmäktige och kommunfullmäktige om de har varit folkbokförda i Sverige minst tre år i följd före valdagen.
Röstkort skickas till alla som har rätt att rösta. På röstkortet står det till vilka val väljaren har rösträtt i samt vallokalens adress och öppettider. Vallokalen är bara öppen på valdagen. Om du inte har fått något röstkort, eller om du har tappat bort det, kontakta valkansliet så utfärdar man ett nytt.
Du kan rösta personligen eller via ombud i vallokal på valdagen. Den som inte kan rösta i sin vallokal på valdagen kan rösta i förtid i en röstningslokal. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet. Förtidsröstningen börjar ca två veckor före valdagen.
För att förtidsrösta måste man ha med sig både id-handling och röstkort. Den som inte har någon id-handling kan låta någon annan person intyga väljarens identitet. Den person som intygar måste då visa en id-handling.
Inför ett val publicerar Valmyndigheten alla röstningslokalers namn, adress och öppettider på sin webbplats.
Det går även att rösta på vissa ålderdomshem, på svenska utlandsmyndigheter eller genom brevröstning i Schweiz och Tyskland samt ombord på svenska fartyg i utrikes fart.
Valhemligheten är en förutsättning för fria val. Man ska inte kunna få reda på hur en viss person har röstat. Röstningsförfarandet är därför hemligt.
Valmyndigheten ansvarar för förberedelser och genomförande av allmänna val. Länsstyrelsen och kommunens valnämnd har ansvaret på regional och lokal nivå. Skattemyndigheterna svarar för röstlängder och röstkort.
Åtvidabergs kommun är en valkrets i valet till kommunfullmäktige, och delas in i ett antal valdistrikt. Valnämnden är ansvarig för valen i kommunen. Kommunledningsförvaltningens stab är valnämndens administrativa resurs och ansvarar för att valet genomförs enligt gällande lagstiftning och valnämndens direktiv.
När vallokalerna stänger börjar valförrättarna i valdistrikten med att räkna inlämnade röster. Först räknas valet till riksdagen, sedan valet till kommunfullmäktige och sist valet till regionfullmäktige. Respektive valdistrikt lämnar sedan protokoll och avlämnade röster till kommunens valnämnd som granskar att distriktet har handlagt valet rätt. Dagen efter valet överlämnar valnämnden samtliga valdistrikts resultat till länsstyrelsen.
Första onsdagen efter valdagen sker så kallad onsdagsräkning. Då räknas röster som kommit till kommunen under valdagen och därefter. Det kan till exempel vara förtidsröster från andra kommuner. Dessa räknas i kommunen och lämnas sedan in till länsstyrelsen.
Senast uppdaterad