Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt klockan 12-13 men besöksdator och informationsmaterial finns tillgängligt i kommunhusets reception.
Synpunkter och felanmälan på vägunderhåll
Snöröjning och sandning
Insatser av kommunens entreprenörer sker normalt vid 5-7 cm nysnö eller akut halka. För att underlätta för snöröjningspersonal, håll vägen fri från fordon och använd egen infart i första hand.
Kommunen prioriterar i första hand framkomligheten på genomfarter och huvudvägnätet, gång- och cykelbanor, p-platser, allmänna inrättningar som till exempel skolor och förskolor och centrala delar av tätorten. Detta innebär att det kan dröja upp till 2 dygn i övriga delar av tätorten innan snöröjningen är avslutad.
På genomfartsgator och gator med mycket trafik är det nödvändigt att halkbekämpa. Detta görs med sand eller krossgrus (eventuellt salt), beroende på väderlek. På övriga gator utförs halkbekämpning i korsningar och branta backar. Gång- och cykelbanor halkbekämpas alltid med sand eller krossgrus. Halkbekämpning med salt ska bara utföras på genomfartsgator och starkt trafikerade gator, undantag kan göras vid exceptionell isbark. En minskad saltanvändning eftersträvas för miljöns skull.
De statliga vägarna åtgärdas av Trafikverket med olika åtgärdstider. De vägar med mest trafik prioriteras högst.
Alla statliga vägar har en standardklass som avgör hur snabbt den ska plogas och om den ska vara snöfri eller inte, en viss tid efter det har slutat snöa. Det finns fem standardklasser. I avtal med entreprenören beskrivs när vägen ska vara åtgärdad och ha godkänd standard. Det finns länskartor som visar när plogbilen kommer till din väg, se länk.
Trafikverket om standardklasser vinter
Trafikverket om när plogbilen kommer i ditt län
Väghållaren för enskilda vägar ansvarar själva för vinterväghållningen, antingen i egen regi eller genom att upphandla plogning och halkbekämpning. Det finns inget som hindrar att samma entreprenörer som Trafikverket eller kommunen upphandlat arbetar för flera väghållare.
Trafikverket om enskilda vägar
Bortforsling av snö inom kommunen sker mycket begränsat och utförs i första hand i centrala delarna när framkomlighet eller sikt blir starkt begränsad.
Skador kan tyvärr inträffa vid snöröjning. Det händer att fordon och maskiner som används för snöröjning och halkbekämpning orsakar mindre skador på brevlådor, staket med mera. Skulle något sådant inträffa bör fastighetsägaren snarast meddela entreprenören vad som inträffat så att skadorna kan repareras.
OBS! Snö från egna tomter får inte läggas ut på gatumark.
Vinterväghållning i Åtvidabergs tätort, Grebo och Björsäter
Frågor angående pågående snöröjning och halkbekämpning i Åtvidabergs tätort, Grebo och Björsäter.
Maskinring Öst
info@mrost.se
Vinterväghållning i Falerum
Frågor angående pågående snöröjning och halkbekämpning gällande Falerum.
TN:s Mark & Bygg
073-020 07 18
thommy@tnsmarkochbygg.se
Trafikverket
Frågor som rör de statliga vägarna inom kommunen
0771-921 921
trafikverket.se
Viltolycka
Enligt § 26 i Jaktlagen och § 40 i Jaktförordningen måste en sammanstötning mellan motorfordon och björn, varg, järv, lodjur, älg, kronhjort, dovhjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn rapporteras till polisen även om djuret inte är synbarligen skadat. Platsen för sammanstötningen måste också markeras. Att inte anmäla en sammanstötning är straffbart och belagt med böter.
Det vilt som du har kolliderat med kan antingen ligga dött på plats eller ha gått vidare mer eller mindre skadat. Skadat och trafikdödat vilt ska omhändertas.
Vid anmälan till polisen ska du förutom sedvanliga person- och fordonsuppgifter tala om:
För de människor som arbetar med eftersök av trafikskadat vilt är dina uppgifter som trafikant mycket viktiga för att ett bra eftersök ska kunna genomföras och ett svårt skadat djur ska slippa ett långt lidande.
Vid kollision med övriga viltslag, utöver de ovan nämnda, gäller inte någon formell anmälningsplikt till polisen. Om man har kolliderat med ett mindre djur ska man se till att djuret blir avlivat och om möjligt avlägsnat från vägbanan, men som tidigare nämnts tänk alltid på din egen säkerhet.
Information från Nationella viltolycksrådet
Kollektivtrafik
Det är Östgötatrafiken som kör kollektivtrafiken i länet.
Parkering
I Åtvidaberg parkerar du gratis på anvisade platser. Parkeringstiden varierar men tydlig skyltning finns.
Särskilt parkeringstillstånd kan beviljas till rörelsehindrade personer som själva kör motordrivna fordon och till personer som färdas som passagerare.
Tillfälligt parkeringstillstånd kan beviljas vid specialla tillfällen så som exempelvis vid flytt eller om arbete behöver utföras av särskit fordon.
Trafikingenjör och kommunjägare
Sabine Olovsson Andersson
0120-831 69
sabine.olovsson-andersson@atvidaberg.se
I Åtvidabergs kommun vill vi hjälpa, stödja och bidra till ett gott vardagsliv för alla invånare. Det gör vi genom att försöka se till hela människans behov, förutsättningar, intressen, färdigheter och talanger. Som ett led i vår strävan erbjuder vi särskilt anordnade transporter, så kallad färdtjänst.
Försök genom att skriva in det du letar efter i sökfunktionen nedan.
Senast uppdaterad