Radon
Radon är en osynlig och luktfri gas som finns överallt i mark, luft och vatten. Radon i bostäder kan komma från marken under och runt om huset, byggnadsmaterialet i huset och vattnet som används i hushållet. Markradon är dock den vanligaste radonkällan.
Uppvärmning
Värmepumpar utnyttjar värme från exempelvis marken, berggrunden, vattnet i en sjö eller från luften. Vilken pump som passar ditt hushåll beror på en rad olika faktorer, var noga med att ta reda på vilka förutsättningar som krävs för att ni ska kunna skaffa en värmepump.
Från solen kan du både få el och värme genom solcellspaneler eller solvärmepaneler. Solenergi är en allt större del av världens energiproduktion. I Sverige har vi goda förutsättningar för att nyttja energi från solen tack var kallt väder med mycket nederbörd som håller solcellerna rena.
Sotning och brandskydd
Alla fasta förbränningsanordningar, som eldstäder och pannor, ska sotas (rengöras) och brandskyddskontrolleras regelbundet. För Åtvidabergs kommun har Räddningstjänsten Östra Götaland ansvaret för att sotning och brandskyddskontroll genomförs.
Vatten
Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel. Du som fastighetsägare har själv ansvar för ditt vatten om det kommer från egen brunn.
Som brunnsägare bör man regelbundet ta prover på sitt dricksvatten. Att lukta och smaka räcker inte för att avgöra om brunnsvattnet är lämpligt som dricksvatten.
Livsmedelsverket om att testa sitt dricksvatten
Det kommunala bolaget Åtvidabergs Vatten AB ansvarar för den allmänna vattenförsörjningen och avloppshanteringen i kommunen.
Åtvidabergs Vatten AB driver tre vattenverk i kommunen. Dricksvattnet kontrolleras genom regelbunden provtagning.
Vattenverk och dricksvattenkvalitet
Kommunens miljökontor genomför regelbundern provtagning under badsäsongen.
Havs- och vattenmyndigheten om provtagning på badvatten i Åtvidabergs kommun
Avlopp
Att släppa ut orenat avloppsvatten innebär risker för människors och djurs hälsa och för miljön. Därför är det viktigt att du som inte har kommunalt vatten och avlopp har en avloppsanläggning som uppfyller kravet på rening.
När vattnet passerat våra hem och oss själva är det allt för smutsigt för att kunna lämnas tillbaka direkt till naturen. Innan avloppsvattnet släpps ut måste det renas i flera steg. Åtvidabergs Vatten AB driver fem avloppsreningsverk:
Hushåll i Berg, Forsaström och Kvickstorp är anslutna till Håckla avloppsreningsverk i Åtvidaberg. Gärdserums by är ansluten till Falerum.
Livsmedel
Kommunens miljökontor ansvarar för tillsynen över livsmedelshantering ute på exempelvis restauranger och i butiker, har du frågor eller synpunkter kan du vända dig hit.
Djurhållning
Energi- och klimatrådgivningen är ditt opartiska, kostnadsfria stöd och råd när det är dags att exempelvis förbättra värmen, skaffa solceller eller spara el. Alla som bor eller bedriver verksamhet i Åtvidabergs kommun får gratis, opartisk stöd och råd hur du kan minska din energianvändning och därmed också elkostnaderna.
Genom att minska och återvinna vårt avfall kan vi bidra till en bättre miljö för oss idag och för kommande generationer. Åtvidabergs Renhållning AB har det kommunala renhållningsansvaret, verksamheten finansieras genom renhållnings- och mottagningsavgifter och är till 100 procent intäktsfinansierad.
Sophämtning
Insamling och transport av hushållsavfall är utlagt på entreprenad. Frågor kring faktura och utebliven hämtning med mera hänvisas till Åtvidabergs renhållnings kundtjänst.
Faktura- och abonnemangsfrågor gällande vatten, avlopp och avfall.
Telefontid
Måndag-fredag 09.00–11.30 och 13.00–14.00.
020-23 30 22
va.renhallning@soderkoping.se
Har du en fastighet där du önskar få ett upphåll i sophämtningen. Så behöver du göra en ansökan hos miljökontoret.
Ansökan om förlängt hämtningsintervall/uppehåll i hämtning av hushållsavfall (öppnas i nytt fönster)
Gröna påsen
Den 1 april 2020 infördes den så kallade gröna påsen i Åtvidabergs kommun. Den är till för sortering av matrester. I den påsen tas dina matrester om hand och omvandlas till biogas och biogödsel. Frågor kring Gröna påsen hänvisas till Åtvidabergs renhållnings kundtjänst.
Faktura- och abonnemangsfrågor gällande vatten, avlopp och avfall.
Telefontid
Måndag-fredag 09.00–11.30 och 13.00–14.00.
020-23 30 22
va.renhallning@soderkoping.se
Kompostering
Kompostering är naturens eget sätt att återvinna avfall. I den egna komposten kan du hjälpa naturen på traven genom att skapa så bra förhållanden som möjligt för nedbrytningen.
Du behöver inte göra någon anmälan för att kompostera trädgårdsavfall på den egna fastigheten. Komposterat trädgårdsavfall ger en näringsrik gödning och jordförbättrare till trädgården.
Om du vill kompostera matavfall, måste du först lämna en skriftlig anmälan till miljökontoret.
Återvinningsstationer
En återvinningsstation är en obemannad mindre anläggning. Där kan du bara lämna förpackningar och returpapper. Förpackningar och returpapper omfattas av producentansvar. Det innebär att den som tillverkat eller importerat en produkt är ansvarig för att förpackningsmaterialet samlas in för återvinning. Insamlingen sker genom att producenterna gått samman i Förpacknings- och tidningsinsamlingen.
Korshults återvinningscentral
Återvinningscentralen ligger intill Riksväg 35 några kilometer söder om Åtvidabergs tätort. Här får du som privatperson kostnadsfritt lämna sorterade grovsopor från hushållet och produkter som omfattas av producentansvar.
Slamtömning
Tömning av enskilda slamavskiljare/trekammarbrunnar sker första gången efter beställning hos Åtvidabergs Renhållning ABs kundtjänst.
Enligt renhållningsordningen för Åtvidabergs kommun ska tömning av slamavskiljare, fettavskiljare och slutna avloppstankar ske minst en gång per år och i övrigt oftare efter behov för att upprätthålla en god funktion. Fastighetsägaren ansvarar för att tömning är beställd och utförs.
Faktura- och abonnemangsfrågor gällande vatten, avlopp och avfall.
Telefontid
Måndag-fredag 09.00–11.30 och 13.00–14.00.
020-23 30 22
va.renhallning@soderkoping.se
Miljöfarligt avfall
Farligt avfall hör inte hemma i soporna eller avloppet. Se till att allt ditt farliga avfall kommer på rätt väg genom att lämna in det till Miljöstationen vid Korshults återvinningscentral.
Endast farligt avfall från hushåll får lämnas till Miljöstationen i Korshult. För farligt avfall från företag och andra verksamheter gäller särskilda regler.
Försök genom att skriva in det du letar efter i sökfunktionen nedan.
Senast uppdaterad