Du kommer i kontakt med Åtvidabergs kommun gällande olika ärenden genom livet.
Förskolan är en egen skolform för barn mellan 1-5 år och är den första delen i vårt skolsystem. Förskolans uppgift är att bedriva en reglerad pedagogisk verksamhet i samspel med en god omsorg. Fokusområden är språk, matematik, naturvetenskap och teknik samt barns inflytande.
För barn från 6 år till och med vårterminen det året barnet fyller 13 år erbjuds fritidshemsverksamhet.
Mödravård
Vårdcentralen Åtvidaberg
Region Östergötland
Adelswärdsgatan 2
597 30 Åtvidaberg
010-105 97 30
Barnavårdscentral
Vårdcentralen Åtvidaberg
Region Östergötland
Adelswärdsgatan 2
597 30 Åtvidaberg
010-105 97 30
Familjecentralen Växthuset
På familjecentralen Växthuset arbetar vi förebyggande för barns hälsa och utveckling. Att ge föräldrastöd i olika former är en central uppgift i vårt arbete. I familjecentralen ingår barnavårdscentral, öppen verksamhet, kvinnohälsa och socialtjänstens råd och stöd. Familjecentralen Växthuset är ett samarbete mellan kommunen och landstinget. Verksamheten är frivillig och kostnadsfri och personalen har tystnadsplikt.
Elevhälsa
Elevhälsan omfattar medicinska, psykologiska, sociala och specialpedagogiska kompetenser och kan ge stöd inom dessa områden. Personalen utgörs av specialpedagoger, skolsköterskor, skolkuratorer, skolpsykologer och skolläkare. Elevhälsoteamen ska främst arbeta hälsofrämjande och förebyggande och elevhälsans personal ska även stödja elevens utveckling mot utbildningens mål. Rektor leder och fördelar arbetet i elevhälsoteamet.
Har du frågor, känner oro eller behöver prata med någon är du välkommen att kontakta elevhälsan på skolan eller prata med någon på förskolan där ditt barn går.
Särskilda behov, extra stöd i skolan
Förskolan och skolan har olika lagar, förordningar och styrdokument som de ska följa.
Skollagen är tydlig när det gäller barnens och elevernas lärande och personliga utveckling. Där sägs att alla barn och elever ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt.
Om misstankar finns att en elev inte når de kunskapskrav som minst ska uppnås utreds behovet och rektor beslutar om särskilda stödinsatser ska sättas in. De särskilda stödinsatserna anges i ett åtgärdsprogram. Som förälder ges du möjlighet att delta när åtgärdsprogrammet upprättas. Utredning av elevers stödbehov sker i samråd med skolans elevhälsa.
Barn i förskola och pedagogisk omsorg har också rätt till särskilt stöd om de behöver det. I förskolan upprättas inga åtgärdsprogram. Som förälder ges du möjlighet att delta när stödinsatserna beslutas.
Om du har frågor kring särskilt stöd kontaktar du rektorn på ditt barns skola eller förskola.
Råd och stöd
Ibland händer det saker i livet som gör att man behöver söka stöd utanför familjen. Det kan handla om olika saker – till exempel hur man mår psykiskt, missbruk, våld eller separationer. Kommunen erbjuder rådgivning, familjesamtal, gruppverksamhet med mera. Målet är att barn och unga ska växa upp under trygga och goda förhållanden och att vi ger skydd och stöd till dem som behöver.
Vårdcentral
Det är nästan alltid vårdcentralen som du ska kontakta först när du blir sjuk eller skadar dig. Här kan du både få rådgivning på telefon och boka ett besök om det behövs. På vårdcentralen arbetar olika yrkesgrupper som kan utreda och behandla allt från lättare besvär till allvarligare sjukdomar.
Vårdcentralen Åtvidaberg
Region Östergötland
Adelswärdsgatan 2
597 30 Åtvidaberg
010-105 97 30
Hemsjukvård
Kommunen har huvudansvar för hälso- och sjukvård i hemmet. Kommunen ansvarar för dig som behöver hemsjukvård inklusive rehabilitering, hjälpmedel och psykiatri. Region Östergötland har ansvar för den avancerade hemsjukvården, men kommunens personal utför den.
Anhörigstöd
Att vara anhörig till någon som är långvarigt sjuk, fysisk eller psykisk funktionsnedsatt, äldre eller har ett missbruk eller beroende kan vara både fysiskt och psykiskt påfrestande. Åtvidabergs kommun erbjuder anhörigstöd för dig som stöttar eller vårdar en närstående.
Anhörigstöd
Frivilligcentralen Åtvidaberg
0120-832 71
anhorigstod@atvidaberg.se
Äldreomsorg
När du blir äldre kan du behöva stöd och hjälp för att klara din vardag. Här hittar du information om vilket stöd kommunen erbjuder till äldre personer och deras anhöriga. Vi har bland annat ett demensteam som består av sjuksköterskor, arbetsterapeut, undersköterskor, nattpersonal och enhetschef. Vi erbjuder stöd för de som fortfarande bor kvar i det egna hemmet men har även särskilda boenden dit man kan ansöka om plats.
Gifta sig, vigsel
Borgerlig vigsel förrättas av en vigselförrättare som är utsedd av Länsstyrelsen och är kostnadsfri för brudparet. Man kan även gifta sig i Svenska kyrkan eller i annat trossamfund.
Bekräfta föräldrarskap
Barn har rätt till sitt ursprung. Barn har också rätt till försörjning och arv. Därför måste det juridiskt vara fastställt vilka som är barnets föräldrar. Om ett gift olikkönat par får barn räknas båda automatiskt som föräldrar till barnet och behöver inte göra något för att juridiskt fastställa detta. I andra fall måste det juridiskt fastställas vem som är den andra föräldern.
Faderskapet eller föräldraskapet fastställs hos familjerätten. Du beställer en tid själv för att bekräfta faderskapet via socialkontorets reception innan barnet är fött. Annars får du en kallelse efter att barnet är fött.
Adoption
Adoption innebär att du tar emot ett barn som ditt eget. Barnet får samma rättigheter som om det vore ditt biologiska barn. För att få adoptera måste du ha fyllt 25 år. Alla adoptioner har alltid barnets bästa som utgångspunkt.
Separation, skilsmässa
Om du ska skiljas vänder du dig till tingsrätten i Linköping. Du kan ansöka om skilsmässa på egen hand eller gemensamt med din partner.
Familjerätt
Om du och ditt barns partner ska separera, eller redan har gjort det, och har frågor kring vårdnad, boende eller umgänge kan ni vända er till familjerätten.
God man, förvaltare och förmyndare
Många människor i vårt samhälle klarar inte av att ta hand om sig själva och sin egendom. Det kan handla om omyndiga personer eller personer som på grund av ålder och sjukdom inte kan bevaka sin rätt. För dessa personer finns stöd- och hjälpinsatser att få i form av god man, förvaltare eller förmyndare.
Dödsfall och begravning
När någon har avlidit ska en bouppteckning göras. Det innebär att ni går igenom och gör en skriftlig sammanställning av den avlidnes och den efterlevande makans eller makens tillgångar och skulder. En bouppteckning kan göras privat eller med hjälp av en begravningsbyrå eller jurist.
Dödsboanmälan är till för dödsbon vars tillgångar inte räcker till annat än kostnaderna i samband med begravningen. Anmälan ska göras inom 3 månader från dödsdagen till socialkontorets budget och skuldrådgivare så att en boutredning kan påbörjas.
Svenska kyrkan är ansvarig för begravningar i Sverige och är skyldig att se till att även de som inte är med i ett kristet samfund får en begravningsplats.
Försök genom att skriva in det du letar efter i sökfunktionen nedan.
Senast uppdaterad