Registrator
Therése Davidsson
0120-831 19
therese.davidsson@atvidaberg.se
Alla inkommande eller upprättade handlingar ska registreras enligt offentlighets- och sekretesslagen. Undantag görs för handlingar som är av ringa betydelse för den kommunala verksamheten, eller att de kan hållas så ordnade att det utan svårighet kan fastställas att det är handlingar som har inkommit eller upprättats det vill säga systematisk förvarade.
Exempel på handlingar som kan förvaras systematiskt är protokoll, barnomsorgsansökningar, hyreskontakt etcetera. Att ha sådana handlingar i pärmar i alfabetisk eller i kronologisk ordning är exempel på systematisk förvaring.
Exempel på handlingar av ringa betydelse är cirkulär, inbjudningar, handlingar för kännedom, periodiskt inkommande uppgifter och rapporter, författningstryck, tidskrifter, broschyrer, matriklar etcetera.
Handlingar som innehåller uppgifter som skyddas av sekretess har ett absolut registreringskrav enligt offentlighets- och sekretesslagen. För socialtjänst och hälso- och sjukvård finns ett generellt undantag från diarieföringsplikten för de handlingar som hör till personakt. Detta innebär till exempel att utredningar, journalanteckningar, yttranden och andra individrelaterade handlingar rörande viss person eller familj tillförs motsvarande personakt i stället för att diarieföras. Detta gäller även handlingar i färdtjänstärenden respektive LSS-ärenden.
Minimikrav när ett ärende ska registreras är följande fyra uppgifter obligatoriska
Åtvidabergs kommunarkiv ansvarar för tillsynen över kommunens arkivbildning och arkivvård. Kommunarkivet förvarar protokoll, skrivelser, skolbetyg, byggnadsdokumentation, ritningar, fotografier och mycket annat, så långt tillbaka som 1863 (i enstaka fall ännu tidigare). Hos oss kan du även söka efter patientjournaler, handlingar från socialtjänsten, kartor och mycket annat.
I kommunarkivet finns huvudsakligen Åtvidabergs kommuns och dess kommunala föregångares arkiv. Men det finns också enskilda (privata) arkiv från privatpersoner, företag, stiftelser, föreningar och andra organisationer.
Kommunarkivet förvarar en viktig del av kommunens kulturarv. Samlingarna är informationskällor för dig som vill söka dina rötter, lära känna din hembygd eller skriva en akademisk avhandling. Den information som skapas i offentlig sektor regleras av lagstiftning som ska säkerställa att informationen är ordnad, tillgänglig och bevaras för att alla ska kunna ta del av den nu och i framtiden. Detta uppdrag utgår ifrån den demokratiska rätten att ta del av allmänna handlingar, behovet av information för rättskipningen och förvaltningen samt forskningens behov.
Besökare har möjlighet att komma till kommunhuset och läsa allmänna handlingar, gärna efter att man bestämt tid med arkivföreståndaren (se Kontakt ovan). De kommunala arkiven är enligt offentlighetsprincipen tillgängliga för forskning. För handlingar som rör enskilda personer kan det finnas begränsningar enligt Offentlighets- och sekretesslagen.
Via kommunens webbplats kan medborgare, myndigheter och andra göra en del arkivbeställningar digitalt, medan material av känsligare art, exempelvis socialtjänstakter, hanteras via till exempel telefonsamtal, papperspost eller besök i kommunhuset.
Senast uppdaterad 4 dec 2019