Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Kontaktcenters telefontider
måndag-fredag kl 08.00-12.00
måndag-torsdag kl 13.00-16.00
tisdag och torsdag även kl 16.00-17.00
Var och en som är folkbokförd i Åtvidabergs kommun får lämna medborgarförslag till kommunfullmäktige. Även utländska medborgare som saknar kommunal rösträtt får lämna förslag liksom barn och unga. Föreningar, organisationer eller andra sammanslutningar har inte förslagsrätt.
Förslagen ska bara gälla frågor som hör till kommunens ansvarsområde. Förslag kan inte lämnas för ärenden som rör myndighetsutövning mot enskilda. Det får inte heller avse ärenden som har odemokratisk eller diskriminerande innebörd. Förslaget ska lämnas skriftligt men behöver inte skrivas på något särskilt sätt. Det ska tydligt framgå vad förslaget gäller. Endast ett ämne per förslag ska lämnas.
Använd vår e-tjänst för att skicka in ditt medborgarförslag elektroniskt. Du kan även lämna in skriftligt till Kontaktcenter på kommunledningsförvaltningen.
Inkomna medborgarförslag behandlas initialt av kommunfullmäktiges presidium som avgör vilken nämnd eller utskott som ska handlägga ärendet och kan även överlåta till kommunstyrelsen eller annan nämnd att besluta i ärendet. Kommunfullmäktiges presidium kan även avskriva medborgarförslag om förslaget inte uppfyller uppsatta kriterier eller om förslaget har besvarats tidigare. Avskrivna förslag kan presidiet låta hantera som inkomna synpunkter som besvaras av förvaltningen.
När medborgarförslaget har beretts färdigt och beslut ska fattas, kommer du att underrättas om detta, samt få besked om tid och plats för sammanträdet när förslaget ska behandlas. I samband med detta har du rätt att lämna in ett yttrande och även rätt att närvara vid sammanträdet.
Medborgarförslag ska beredas så att kommunfullmäktige, kommunstyrelse eller nämnd kan fatta beslut inom ett halvår från det att förslaget väcktes. Avskrivna förslag som hanteras som inkomna synpunkter kan besvaras mer skyndsamt.
Två gånger om året redovisas de medborgarförslag som inte har beretts färdigt. Redovisningen ska göras på kommunfullmäktiges sammanträden i april och oktober.
När du lämnar in ett medborgarförslag blir det en offentlig handling. Det innebär att alla som begär ut handlingen har rätt att läsa förslaget. I samband med att vi svarar på ditt förslag kommer de uppgifter du har lämnat, exempelvis ditt namn, att finnas med i skrivelser och sammanträdesprotokoll.
I och med att du lämnar ett medborgarförslag, kommer dina inlämnade personuppgifter att registreras i kommunens ärendehanteringssystem. De registrerade uppgifterna är nödvändiga för att vi ska kunna fullgöra våra åligganden enligt till exempel kommunallagen och offentlighets- och sekretesslagen.
Senast uppdaterad