- Jobb och praktik
- Starta och driva företag
- Så arbetar vi med näringslivet
- Mark och lokaler
-
Tillstånd, regler och tillsyn
- Torghandel och marknad
- Serveringstillstånd
- Tobak och nikotinprodukter
- Livsmedel
- Offentliga lokaler
- Receptfria läkemedel
- Miljöfarlig verksamhet
- Hälsoskyddstillsyn
- Bad
- Hygienisk verksamhet
- Hyreshus
- Rökfria miljöer
- Solarium
- Starta förskola, fritidshem eller skola
- Lotteritillstånd
- Bygglov
- Buller
- Kyltorn
- Upphandling och inköp
Användning av avfall för anläggningsändamål
Att återanvända schaktmassor, betong, tegel och annat material från tidigare byggprojekt är ett bra sätt att spara på naturresurserna, istället för att lägga det på deponi. Men eftersom detta material räknas som avfall, finns det vissa regler att följa.
Exempel på användbart material är grus, sten, betong, tegel och andra minerogena eller inerta material. Lämpliga användningsområden är grundläggning för byggnationer, vissa utfyllnader och bullervallar. Villkoren för användningen är att det ska finnas ett behov av anläggningen, att avfallet är rent och utsorterat och att inte föroreningar uppstår på den nya användningsplatsen.
Vilket ansvar har du enligt miljöbalken?
För att få använda avfall för anläggningsändamål krävs det bland annat att följande kriterier uppfylls:
- Användningen ska vara för anläggningsändamål. Syftet får inte vara att bli av med avfallet. Skulle andra massor ha transporterats till platsen om inte avfallet funnits att tillgå?
- Platsen måste väljas så att det inte innebär förorening av mark, ytvattenområde, grundvatten eller andra känsliga miljöer.
- Avfallets egenskaper och mängd ska vara lämpliga för det aktuella anläggningsändamålet samtidigt som föroreningsinnehållet och lakbarheten ska vara inom rimliga gränser.
Den sammanlagda risken för föroreningar avgörs utifrån avfallets egenskaper, mängd, föroreningsinnehåll och omgivningens känslighet. Det är den sammanlagda risken som avgör till vilken myndighet du ska vända dig.
Anmälningsplikt
Anmälningsplikt hos miljökontoret gäller om föroreningsrisken bedöms som ringa. Se prövningskod 90.141 C i miljöprövningsförordningen (2013:251). En anmälan ska lämnas in minst 6 veckor innan projektstart.
Tillståndsplikt
Tillståndsplikt hos Länsstyrelsen gäller om föroreningsrisken bedöms som mer än ringa, dvs att avfallet kan förorena mark och vatten. Se prövningskod 90.131 B i miljöprövningsförordningen. Vänd er till Länsstyrelsen för mer information.
Samrådsplikt
Samrådsplikt hos Länsstyrelsens gäller om föroreningsrisken bedöms som mindre än ringa men åtgärden kan komma att ändra naturmiljön. Se 12 kap 6 § miljöbalken. För att risken ska vara mindre än ringa krävs i princip att avfallet kommer från miljöer som inte har påverkats av människan. Vänd er till Länsstyrelsen för mer information om s k 12:6-samråd.
Anmälan till miljökontoret
Skriftlig anmälan ska göras till miljökontoret minst 6 veckor innan verksamheten planeras starta. Uppgifterna i blanketten ska vara fullständiga och utförliga. För handläggning av ärendet tar miljökontoret ut avgift enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige.
Anmälan om uppläggning av avfall/återvinning av avfall för anläggningsändamål Pdf, 363 kB.
Ta hjälp av en miljökonsult
I många fall är det svårt att själv väga in alla miljöaspekter och bedöma föroreningsrisken. Det är därför klokt att kontakta en miljökonsult i god tid innan åtgärden ska genomföras för att få hjälp och råd. En bedömning görs i varje enskilt fall men generellt gäller följande:
- Så snart ett avfall har ett totalinnehåll av någon parameter överstigande nivån för mindre än ringa risk eller en lakbarhet överstigande de nivåer som anges i Naturvårdsverkets handbok 2010:1 (kapitel 9.3) så krävs en anmälan till miljökontoret.
- För att avfallet ska bedömas sakna eller enbart innebära låga föroreningsnivåer ska nivåerna ligga under värdena för mindre än ringa risk i Naturvårdsverkets handbok 2010:1.
Naturvårdsverkets handbok - Återvinning av avfall i anläggningsarbeten
Marklov
Inom detaljplanelagt område kan det krävas marklov om en åtgärd medför ändring av markytans höjdnivå. Bedömning görs i det enskilda fallet. Vänd er till kommunens byggavdelning för mer information.
Relaterad information
Senast uppdaterad