Miljökontoret
Det finns många typer av livsmedelsverksamheter, till exempel restauranger, caféer, tillagningskök, mottagningskök, kiosker och grossister. Till livsmedelverksamheter hör även försäljning och produktion av kosttillskott samt dricksvattenanläggningar och brunnar som försörjer till exempel skola, restaurang eller camping.
Minst två veckor innan du startar eller tar över en livsmedelsverksamhet ska du anmäla verksamheten till miljökontoret genom e-tjänsten nedan.
Om det är en mobil verksamhet eller e-handel ska du anmäla till den kommun där du har ditt företag/säte.
Efter att anmälan är gjord får du ett beslut om registrering från miljökontoret. En avgift tas ut för handläggning av anmälan. Om du påbörjar en livsmedelsverksamhet utan att ha gjort en anmälan kan du tvingas betala en sanktionsavgift.
Anmälan för registrering av ny verksamhet görs via e-tjänsten:
Anmälan för registrering av livsmedelsanläggning
Även betydande ändringar i en livsmedelsverksamhet ska anmälas till miljökontoret. Det kan till exempel handla om ägarbyte, lokalbyte, större ombyggnation (kan även kräva bygglov), ändrat sortiment eller storlek på verksamheten (ändrad riskklassning) samt nytt organisationsnummer. När verksamheten upphör ska du anmäla det till oss så att vi kan ta bort din verksamhet från vårt tillsynsregister.
Om du vill anmäla ändringar eller att en anläggning har upphört används blanketten:
Anmälan för ändring/upphörande av livsmedelsanläggning
Från och med 2024 ska det för varje livsmedelsanläggning finnas en fastställd kontrollfrekvens som anger hur ofta livsmedelskontroll ska göras. Kontrollerna debiteras sedan genom timavgift, där tid för kontrollen samt för- och efterarbete räknas med.
Information om kontrollfrekvens och avgift för livsmedelskontroll Pdf, 130 kB.
Underlag för fastställande av kontrollfrekvens lämnas in genom e-tjänsten:
Kontrollfrekvens för livsmedelsverksamheter
Som livsmedelsföretagare behöver du informera dig om de regler som gäller för bland annat lokalens utformning, egenkontroll, spårbarhet och hygien- och rengöringsrutiner.
Information om livsmedelslokaler Pdf, 144 kB.
Information om egenkontroll i livsmedelsverksamhet Pdf, 303 kB.
Sedan 1 juli 2019 är det rökförbud på uteserveringar till restauranger, caféer och andra serveringsställen.
Senast uppdaterad