Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8-16
Tisdag 8-16
Onsdag 8-16
Torsdag 8-18
Fredag 8-12
Lunchstängt klockan 12-13 men besöksdator och informationsmaterial finns tillgängligt i kommunhusets reception.
Barnomsorgsadministratör
Helena Johansson
0120-831 77
barnomsorg@utb.atvidaberg.se
Förskolorna i Åtvidabergs kommun har gemensamma rutiner för när barn blir sjuka på förskolan. Vid epidimier kan rutinerna skärpas, du får då information från din förskola om vad som gäller.
När ditt ditt barn är sjukt och stannar hemma är det viktigt att du ringer och meddelar förskolan. Om barn blir sjukt under dagtid ringer vi alltid en av vårdnadshavarna. Då är det viktigt att någon av er kommer så fort som möjligt.
Förskolorna tar inte emot barn som har feber eller av annan anledning inte kan delta i planerade aktiviteter eller vistas utomhus. I de fall barnet inte kan delta i samtliga aktiviteter så ska detta överenskommas med förskolan.
Tala om för pedagogerna om barnet får springmask, hårlöss eller liknande. Det är viktigt att vi förhindrar att fler får det.
Vi ger inte barnen medicin annat än vid långtidsmedicinering eller vid kroniska sjukdomar, såsom vid allergier, astma eller liknande . Tala alltid om för pedagogerna om du ger ditt barn övrig medicin under en period så att de kan vara uppmärksamma på eventuella biverkningar.
Virusinfektioner
De flesta infektioner barn har orsakas av virus. Virusinfektioner smittar i regel redan innan symptomen bryter ut. Ur smittosynpunkt finns det därför ingen anledning att hålla barnet hemma. Det som avgör om barnet ska stanna hemma är dess allmäntillstånd. Har barnet feber? Har sömnen varit dålig? Är aptiten påtagligt nedsatt? Är barnet allmänt hängigt?
Bakteriella infektioner
Barnets allmäntillstånd är oftare påverkat vid bakterieinfektioner än vid virusinfektioner. Vid bakterieinfektioner kan antibiotikabehandling ibland behövas. Barnet behöver då vara hemma minst två dygn med antibiotikabehandling för att vara smittfritt och för att allmäntillståndet ska ha återgått till det normala.
Feber
Barn har något högre kroppstemperatur än vuxna och den varierar lite beroende på hur aktivt barnet är. Temperaturen stiger något när barnet är i rörelse. Barn har feber om temperaturen efter en halvtimmes vila är över 38 grader. Ett febrigt barn bör vara svalt klätt, vistas i svalt rum och få rikligt att dricka.
Barn med feber ska vara hemma. Ofta behövs ett feberfritt dygn, utan febernedsättande läkemedel i kroppen, innan barnet orkar med full aktivitet i barngrupp. En ungefärlig riktlinje kan vara att en morgontemperatur (före aktivitet) över 38 grader är feber för barn under två år och över 37,5 grader är feber för barn mellan två och sju år. Det finns ingen anledning att mäta barnets feber på förskolan. Det är barnets allmäntillstånd som avgör om barnet orkar delta i verksamheten.
Förkylning
Förkylning orsakas av virus och är den vanligaste infektionen hos barn. Förkylningsvirus är smittsamt och sprids både via luften när någon hostar eller nyser och via kontakt med händerna. Barnet smittar någon dag innan förkylningen bryter ut och sedan i ytterligare några dagar.
Barnet behöver inte vara hemma från förskolan på grund av förkylningen såvida barnet inte är trött eller febrigt eller inte orkar delta i de vanliga aktiviteterna.
Halsont
Halsont beror oftast på en infektion och är vanligen en del i en förkylning med snuva som orsakats av virus. Har barnet hög feber, halsont och är påverkat i flera dagar, kan det vara en bakterieinfektion förorsakad av streptokocker. Om du misstänker detta bör du kontakta din vårdcentral. Streptokocker kan ibland ge besvärliga epidemier inom barngruppen och det är därför bra att du berättar för personalen om ditt barn har streptokockinfektion. Om många barn i gruppen får streptokockinfektion kan personalen kontakta Barnhälsovården för rådgivning.
Barnet kan återgå till gruppen efter två dygns antibiotikabehandling, även om det fortsätter med antibiotikabehandling morgon och kväll. Dessutom ska barnets allmäntillstånd, utan febernedsättande läkemedel, vara såpass bra att barnet orkar delta i verksamheten.
Maginfluensa/Magsjuka
Magsjuka beror oftast på en virusinfektion men kan också orsakas av bakterier och eller parasiter. Magsjuka är vanligt hos barn som vistas i barngrupper och sprids lätt. Symtom är diarréer och/eller kräkningar och ibland ont i magen och feber. Smittsamheten brukar vara hög både från kräkningar och lös avföring.
De flesta maginfektioner går över av sig självt. Om barnet kräks mycket eller har rikligt med vattentunna diarréer är det viktigt att det får i sig tillräckligt med vätska. Inkubationstid: cirka 1-2 dagar.
I det akuta skedet med kräkningar och/eller vattentunna diarréer ska barnet vara hemma. Inom barnomsorgen i Åtvidabergs kommun gäller även att syskon till barnet är hemma för att i möjligaste mån förhindra smitta. Barnet får återgå till barngrupp/skola först när barnet inte har kräkts eller haft vattentunn diarré de senaste två dygnen, äter som vanligt och orkar delta i verksamheten. Det kan dröja ett par veckor innan avföringen är helt normaliserad.
Vinterkräksjuka
Magsjuka som orsakas av Calicivirus. Infektionen kommer plötsligt och är mycket smittsam. Familjemedlemmar och andra som är nära blir lätt smittade och sjuka. Den som är sjuk utsöndrar stora mängder virus och det behövs bara en liten mängd för att bli sjuk. Virus kan spridas direkt från en sjuk person till omgivningen genom droppsmitta till exempel via bord, golv, leksaker. Smittade personer kan sprida smitta upp till två dygn efter att de tillfrisknat.
Det är vanligt med kräkningar, diarré och feber, ibland med magont, huvudvärk och muskelvärk. Det finns risk för återinsjuknade. Symtomen brukar gå över efter ca 1-5 dygn.
Inkubationstid: cirka 1-2 dygn.
I det akuta skedet ska barnet vara hemma. Inom barnomsorgen i Åtvidabergs kommun gäller även att syskon till barnet är hemma för att i möjligaste mån förhindra smitta. Innan det återgår till barnomsorg eller skola ska barnet och ha varit symtomfritt i minst 2 dygn, kunna äta som vanligt och ha ett gott allmäntillstånd.
Vid utbredd spridning på förskolan då smittan går runt bland barn och personal, rekommenderas att barnet är hemma tills hela familjen varit symtomfri i minst 2 dygn. Storstädning och rengöring av leksaker på förskolan, gärna i samband med helg (2 dygn). Ingen träffar andra barn från förskolan under fritiden/helgen (2 dygn). Om alla gör dessa åtgärder samtidigt förkortas ofta smittspridningen-sjukdomstiden.
För ytterligare råd kontakta 1177 vårdguiden.
Senast uppdaterad