Barnomsorgsadministratör
Helena Johansson
0120-831 77
barnomsorg@utb.atvidaberg.se
Här hittar du en sammanfattande information om avgifter och regler för förskola och fritidshem.
För barn mellan 3 och 6 år är månadsavgiften mellan 1 september och 31 maj reducerad med 30 procent. Reduceringen motsvarar den allmänna förskolan om 15 timmar per vecka som är en rättighet.
Skolbarnsavgift (fritidshemsavgift) för barn födda 2017 gäller från den 1 september.
Från och med höstterminen det år ett barn fyller tre år har barnet rätt till allmän förskola, det vill säga minst 525 avgiftsfria timmar per år. Det gäller alla barn, oberoende av föräldrarnas sysselsättning och familjens situation i övrigt.
Under perioden september till maj betalar du inte hel barnomsorgsavgift för barn som är tre år eller äldre, den del du inte betalar för kallas allmän förskola. Under juni till augusti betalar du för hela placeringen varför barnomsorgsavgiften under dessa månader blir högre än resten av året.
Varje år beräknar och informerar Skolverket kommunerna om inkomsttaket och vad den högsta avgiften är för första, andra och tredje barnet i förskola och motsvarande för fritidshem.
Inkomsttaket per månad för år 2023 är 54 830 kronor.
År 2023 ser avgiftstaket och högst antal kronor för barn i förskolan ut så här:
År 2023 ser avgiftstaket och högst antal kronor för barn i fritidshemmet ut så här:
Åtvidabergs kommun genomför varje år en avgiftskontroll för familjer som har barn i förskola och fritidshem. Syftet är att alla ska betala rätt barnomsorgsavgift, varken för mycket eller för lite. Avgiften för förskola och fritidshem baseras på hushållets gemensamma inkomster oberoende av relation till barnet.
Registrera eller ändra inkomst
Anmäl ändrade familjeförhållanden
Avgiftskontrollen genomförs med två års fördröjning utifrån taxerade årsinkomster hos Skatteverket. Fördröjningen beror på att Skatteverkets uppgifter inte finns tillgängliga för kommunen tidigare än så.
De som angett för låg inkomst kommer att debiteras och de som lagt in en för hög inkomst kommer att få en återbetalning.
Barnomsorg på annan tid än inom förskolans ramtid 06.00-18.30 kan beviljas om vårdnadshavare till följd av arbete eller studier behöver annan tid. För att barnomsorg på annan tid ska kunna beviljas så krävs, i det fall det finns två vårdnadshavare, att båda arbetar eller studerar utanför ordinarie öppettider. Det krävs också att behovet är regelbundet och återkommande över tid. Ansökan beviljas bara i de fall villkoren för barnomsorg utanför ramtid uppfylls och att kommunen i varje enskilt fall kan organisera sådan barnomsorg.
Ansökan som barnomsorgstid utanför ramtid ska handläggas skyndsamt, vanligen inom en vecka från ansökan. Beslutet är normalt tidsbegränsat. Nytt schema ska lämnas in senast 3 veckor före schemaförändring.
Klockan 6.00–18.30.
Sammanslagning av verksamheter sker under perioder av låg beläggning, till exempel under sommar- och julperioder.
Barnet måste ha fyllt ett år innan det tillträder sin plats. Förskoleverksamhet är i första hand till för barnets skull - dess eget behov, dess omsorg och lärande - samt för att bidra till att föräldrar kan förvärvsarbeta eller studera. Tidsmässigt erbjuds omsorg endast motsvarande vårdnadshavarnas arbetstid eller studietid samt restid.
Vid arbetslöshet är förälder skyldig att anmäla detta till kommunens barnomsorgsadminitratör. För förskolebarn vars föräldrar är arbetslösa tillhandahålls plats 15 timmar i veckan. Rektorn beslutar om förläggning av tiden.
Vid föräldraledighet är föräldern skyldig att anmäla detta till kommunens barnomsorgsadminitratör. Äldre syskon får gå på förskolan 15 timmar per vecka under tiden en förälder är föräldraledig med ett syskon. Rektorn beslutar om förläggning av tiden.
För att du ska kunna nyttja en fritidshemsplacering till ditt barn krävs det att du har arbete eller att du studerar. Fritidshem är tillgängligt för barn från förskoleklass till årskurs 6.
Om du blir arbetslös behöver du säga upp din fritidshemsplacering och från dagen du är arbetssökande har du inte längre rätt att nyttja platsen. Uppsägningstid om 2 månader gäller för fritidshemsplatsen.
Om du ska vara föräldraledig behöver du säga upp din fritidshemsplacering och från dagen du är föräldraledig har du inte längre rätt att nyttja platsen. Uppsägningstid om 2 månader gäller för fritidshemsplatsen.
Från 1 september det året barnet fyller 3 år erbjuds kostnadsfri allmän förskola 15 timmar per vecka under skolans terminstider. Rektorn beslutar om förläggning av tiden på dagen för de barn som inte har behov av tillsynstid förutom allmänna förskolan.
Om du börjar arbeta eller studera måste du göra en ny ansökan om placering.
Senast uppdaterad