Projektledare Grebo Norrby
Klas Liljestrand
0120-833 87
norrby@atvidaberg.se
På den här sidan finns svar på de vanligaste frågorna som vi får gällande planprogrammet och detaljplanerna för Grebo Norrby.
Arbetet med att planera för bebyggelse i Grebo Norrby pågår för fullt. Om allt går som planerat väntas vi kunna ha de första tomterna till försäljning under 2023. Tidplanen är preliminär och kan komma att ändras.
Åtvidabergs kommun har beslutat att ungefär 1/3 av tomterna kommer att säljas till privatpersoner i första försäljningsomgången (Kvarter B, C, F, G, L och M). Lika mycket kommer säljas till byggherrar (markanvisas). Resterande tomter (kvarter A, D J & K) kommer att säljas vid senare.
Åtvidabergs kommun har fått marken värderad av oberoende värderare som anger pris om 800 000-1 000 000 kr/tomt. Åtvidabergs kommun planerar dock för att tillämpa budgivning vid försäljningen i första hand.
Förslaget på fastighetsbildning inom etapp 1 har fastighet storleken i snitt på mellan 763-1 228 kvm. Målet har varit att skapa förhållandevis jämna tomtstorlekar för att få till en bra framtida upplevelse av området. Generellt sett är fastigheterna högre upp i området lite större än de som ligger lägre vilket delvis beror på topografiska utformningen. För radhus har kommunen tänkt en tomtstorlek om 270-500 kvm. Detta kan dock ändras av exploatören.
Det går i dagsläget inte att reservera en enskild tomt. Det går dock bra att anmäla sig till intresselistan för Grebo Norrby och du kommer då få information vid större händelser för projektet.
Enklaste sättet är att fylla i intresseanmälan längst ner på följande sida.
De som är anmälda till intresselistan kommer att få information om större händelser i projektet såsom samrådstider och tomtförsäljningar.
Intresselistan är inte förpliktigande att köpa tomt utan innebär bara att man får information om projektet. Är du anmäld kan du närsomhelst ändra eller ta bort dina kontaktuppgifter.
Inom detaljplanerade området krävs det vanligtvis bygglov för nybyggnad, tillbyggnad och vissa andra ändringar av byggnader. Bygglov krävs även för vissa andra anläggningar än byggnader. Du kan läsa mer om bygglov hos Boverket.
Planprogram är ett övergripande program där kommunen beskriver mål och utgångspunkter för detaljplanen eller detaljplanerna som planeras att upprättas. Ett planprogram är inte något krav utan ett frivilligt åtagande från kommunen för att underlätta detaljplaneringen inom planprogramsområdet.
En detaljplan reglerar vad marken inom detaljplanen får användas till och ska även visa på markens lämplighet för den föreslagna användningen. Processen med en detaljplan är väl definierad och syftar till att ge insyn till berörda och ge möjlighet att hitta det bästa förslaget för markanvändningen inom området.
En översiktsplan är en visionshandling som visar på kommunens intentioner avseende bostäder, natur med mera. Översiktsplanen är inte bindande men ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen har en central roll i kommunernas arbete att formulera strategier för en långsiktigt hållbar utveckling.
Mark- & miljödomstolen, som är första instans vid överklagande av detaljplaner, avgjorde den 24 februari överklagandet av detaljplanen. Domstolen går på kommunens yrkande, att inte upphäva detaljplanen för etapp 1 inom Grebo Norrby.
Domen har av båda parter överklagats till Mark- & miljööverdomstolen vilket ännu inte har meddelat prövningstillstånd, vilket krävs för att målet ska tas upp av domstolen.
Detaljplanen för etapp 1 går inte längre att överklaga. Detaljplanen för etapp 2 kan överklagas efter att den har antagits.
Åtvidabergs kommun har antagit en ny översiktsplan under 2018, som vunnit laga kraft mars 2020, och som visar på en ny placering av Grebo centrum. Ett nytt ”Grebo centrum” ingår inte i projektet Grebo Norrby men beaktas vid framtagandet av detaljplanen.
Åtvidabergs kommun har i etapp 1 möjliggjort för både flerbostadshus, radhus och villor. Vad som sedan uppförs styrs till viss del av köparna önskar uppföra. Kommunen ser dock positivt på att få till en blandad bebyggelse.
Planprogrammet visar på grundläggande idéer för hur detaljplanerna ska utformas. Med hänsyn till att vi erhöll många synpunkter för de högre flerbostadshusen ändrades planprogrammets skrivning så att hushöjden ska vara 1-5 våningar och följa topografin.
Planprogrammet visar på de grundläggande idéerna för området. Exakt fördelning av enbostadshus/radhus och flerbostadshus avgörs till synes och sist av de som köper tomter. Tanken från kommunens sida är dock att möjliggöra för flera olika typer av bebyggelse och då utgår vi från det som får störst påverkan på området för att få en tydlig bild och skapa möjlighet till att komma med synpunkter.
Första spadtaget är beräknat till under 2022. Det förutsätter dock en snabb prövning av överklagandet. Området kommer att byggas ut etappvis vilket bland annat styrs av efterfrågan bland såväl byggbolag som privatpersoner.
Det går inte att säga när all bebyggelse inom Norrby 1:19 är färdig.
Fastighetsägaren för Norrby 1:20 har meddelat kommunen att de inte vill gå vidare med detaljplanering avseende deras fastighet. Kommunen har därför valt att inte lägga tid på att ta fram skisser som visar på bebyggelse inom Norrby 1:20.
Inom planprogrammet är det tänkt att gator och parker ska ha kommunalt huvudmanskap. Det innebär att kommunen har ansvaret för skötsel och utbyggnad av både gator och parkmark.
Det är tänkt att bredband/fiber ska erbjudas till alla tomter inom projekt.
Inom planprogrammet är det tänkt att kommunalt vatten och avlopp ska finnas för alla tomter. Eventuellt beslut om VA-område kommer att tas under arbetet med detaljplanerna. Ansvaret för utbyggnaden av vatten och avloppet ligger hos Åtvidabergs Vatten AB.
Vattenfall har på uppdrag av Åtvidabergs kommun påbörjat ett arbete med att utreda förutsättningarna för att flytta kraftledningen. Vattenfall är ägare av kraftledningen och ansvarar själva för arbetet med en eventuell flytt av kraftledningen.
Riksväg 35 är en statlig väg där Trafikverket är väghållare. Det finns planer på förbättrad vägstandard på sträckan Hackefors-Rösten (söder om Grebo). För mer information får vi hänvisa till Trafikverket.
Trafikverket om väg 35, Åtvidaberg-Linköping, mötesfri väg och viltåtgärder
Eftersom det kommer nya regler som börjar gälla 2019 och 2021 finns flera olika sätt att hantera avfallet på. Vilket system som kommer att användas sker i samråd med Åtvidabergs Renhållning AB som är huvudman för avfallshanteringen.
Det är Östgötatrafiken som är huvudman för busstrafiken. Åtvidabergs kommun bedömer, utifrån samtal med Östgötatrafiken, att bussar inte kommer att köras in i området. Vägnätet inom Norrby 1:19 planeras dock till att tillåta buss att åka in i området. Vägnätet kommer även anpassas så att övriga transporten kan köra igenom området.
Den trafikutredningen som görs beräknar att det kommer att vara maximalt 760 nya bilar som har hemvist inom Norrby 1:19 vid en fullständig utbyggnad. Uträkningen bygger på en hög exploateringen av området. Detta medför att det troligtvis kommer bli färre fordon än vad uträkningarna utgår ifrån.
Vi kommer dock se till att området erbjuder bra möjligheter för cyklister och gående som vill ta sig in till nuvarande Grebo eller som vill pendla till Linköping och Åtvidaberg med buss eller tillsammans. Kommunen har därför pågående diskussioner med bland annat Östgötatrafiken och Trafikverket avseende omstigningsplats vid riksväg 35.
Du är alltid välkommen att kontakta oss via e-post
norrby@atvidaberg.se
eller via post
Åtvidabergs kommun
Grebo Norrby
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Senast uppdaterad