Miljöstrateg
Klara Werner
0120-831 91
klara.werner@atvidaberg.se
Miljökontoret
Värmepumpar utnyttjar värme från exempelvis marken, berggrunden, vattnet i en sjö eller från luften. Vilken pump som passar ditt hushåll beror på en rad olika faktorer, var noga med att ta reda på vilka förutsättningar som krävs för att ni ska kunna skaffa en värmepump. En värmepump ger två till tre gånger mer energi än vad den själv förbrukar.
Installation av en värmepump ska anmälas till miljökontoret minst sex veckor innan installationsarbetet påbörjas. Till anmälan ska en skalenlig tomtkarta bifogas. På kartan ska byggnader, VA-, el- och teleledningar, borrhålets placering samt i förekommande fall egen och grannars vattentäkter, andra borrhål och avloppsanordningar tydligt framgå.
För luftvärmepumpar krävs inte anmälan men tänk på att välja placering så att grannar inte störs av buller.
Oavsett vilken typ av värmepumpsanläggning du installerar är det viktigt att du sätter dig in i vad en värmepumpsanläggning är och hur du ska sköta och kontrollera den, för att undvika olägenhet för omgivningen.
Om du inte anmäler din värmepumpsanläggning innan du installerar den kan du bli ålagd att betala miljösanktionsavgift.
Inrättande av värmepumpanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten regleras i miljöbalken. Anmälan krävs enligt 17 och 21 §§ förordning om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd. Vid högre effekt än 10 MW måste tillstånd sökas hos Länsstyrelsen.
Senast uppdaterad