Nedan presenteras de bidrag och stöd som företag eller andra organisationer kan söka för att få hjälp med en grön omställning. Du är välkommen att höra av dig till den kommunala energi- och klimatrådgivningen om du har frågor om de olika stöden. Förutsättningarna och kraven för stöd kan ändras, stäm därför alltid av villkoren med ansvariga myndigheters webbsidor. Länkar finns i beskrivningen av samtliga stöd och bidrag.
SMHI håller kurser för de som äger eller arbetar med skog och vill lära sig mer om klimatförändringar i Sverige.
På kursen berörs bland annat hur ett varmare klimat leder till längre växtsäsong och till längre perioder med brandrisk. Torka och stormar kommer också att tas upp. Kursen består av två delar, den första handlar om att bygga kunskap kring klimatförändringar och den andra handlar om klimatanpassning i skogen.
SMHI om kurser i klimatanpassning och klimatförändringar för dig som arbetar med skogen
Har ditt företag eller organisation en idé som kan bidra till att minska samhällets klimatpåverkan? Då kan du söka investeringsstöd från Klimatklivet för att genomföra investeringen.
Företag kan få mellan 30 och 65 % av investeringskostnaden i stöd. Du är välkommen att kontakta den kommunala energi- och klimatrådgivningen för att få stöd med ansökan eller för att bolla idéer.
Här är några exempel på vilka åtgärder företag kan få stöd för:
Naturvårdsverket om Klimatklivet
Länsstyrelsen Östergötland om Klimatinvesteringsstödet
Klimatklivet ansökningsperioder (Naturvårdsverkets webbplats)
Nu kan ditt företag få hjälp med finansieringen av miljölastbilar och arbetsmaskiner som drivs med el, fordonsgas eller bioetanol via Klimatpremien. Stödet täcker 20 procent av investeringskostnaden för fordonet och beräknas finnas kvar fram till 2024.
På Energimyndighetens webbplats kan du läsa mer om vilka fordon som är stödberättigade och hur ansökan går till.
Energimyndigheten om klimatpremien
Ladda bilen är ett stöd för företag, BRF:er och andra organisationer som vill installera laddpunkter för anställda eller boende. Den som söker stödet kan få ett bidrag motsvarande hälften av kostnaderna för arbete och material, men max 15 000 kr per laddpunkt.
Du kan söka stödet både för slutförda och icke-slutsförda installationer. Du kan inte få stöd för laddpunkter som installeras på platser som innefattas i Plan- och byggförordningen (PBF), vilka platser detta gäller beskrivs på Boverkets webbplats.
Hos Naturvårdsverket hittar du mer information om stödet och om hur ansökan går till.
Naturvardsverket om stödet Ladda bilen
Senast uppdaterad