Miljökontoret
Kontaktcenter
0120-830 00
kontakt@atvidaberg.se
Öppettider
Måndag 8.00-16.00
Tisdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-16.00
Torsdag 8.00-17.00
Fredag 8.00-12.00
Lunchstängt 12.00-13.00
På den här sidan har vi samlat de frågor och svar som uppstår i samband med undersökningarna inom det tänka industriområdet Sockertoppen nordöst om Fågelsångens industriområde vid Åtvidabergs tätort. Informationen uppdateras löpande - den senaste informationen ligger överst.
I samband med arbetet med framtagande av detaljplanen för Sockertoppens industriområde, har undersökningar genomförts i området. Markmiljöundersökningen har visat resultat av värden överstigande generella riktvärden för PFAS (per- och polyfluorerade alkylsubstanser) i det område som tidigare varit förbrännings- och brandövningsområde.
För närvarande finns det inga akuta risker för er som bor i området. Men för att få en tydligare bild av utbredningen, önskar Åtvidabergs kommun genomföra provtagning på de dricksvattenbrunnar som är närmst belägna avseende förekomsten av PFAS. Provtagningen kommer att ske för att upptäcka spridning av eventuell PFAS. Bedömningen i dagsläget är dock att PFAS inte bör ha spridit sig i riktning mot någon dricksvattenbrunn.
Åtvidabergs kommun har skickat ut brev där vi önskar få tillstånd att provta dricksvattnet för de närmast belägna fastigheter som idag saknar kommunalt vatten.
Utifrån vad dricksvattenproverna visar får kommunen, tillsammans med lämplig konsult ta ställning till vilka åtgärder som ska vidtas.
För de delar där nuvarande utredningar visar på förekomst av PFAS kommer vidare diskussion tas med Länsstyrelsen och eventuella konsulter. Troligtvis kommer delar av området behöva saneras i samband med genomförandet av detaljplanen.
PFAS har visat sig skadliga för försöksdjur i studier. Studier visar att vissa inre organ och utveckling kan påverkas vid PFAS-exponering. Vid studier på människor har samband påvisats mellan förhöjda serumhalter av PFAS och ökade kolesterol-, fettsyra- och urinsyrahalter i blodet hos människor.
Internationella cancerforskningsinstitutet (IARC) bedömde år 2016 att PFOA är en möjlig human carcinogen (klass 2B), som kan öka risken för flera olika tumörsjukdomar.
Källa: Karolinska institutet, https://ki.se/imm/perfluorerade-och-polyfluorerade-amnen den 2022-08-17.
Senast uppdaterad