Korshults återvinningscentral
Öppettider
Måndag: 07.00-16.00
Tisdag: 10.00-18.00
Onsdag: 07.00-16.00
Torsdag: 10.00-18.00
Fredag: Ojämn vecka 07.00-16.00, jämn vecka stängt
Lördag: Jämn vecka 10.00-15.00, ojämn vecka stängt
Söndag: Stängt
Vardagar före helgdag öppet till klockan 16.00
Röda dagar samt påskafton, pingstafton, midsommarafton, julafton och nyårsafton stängt.
Kundtjänst Åtvidabergs Renhållning AB
Vi har en gemensam kundtjänst tillsammans med Söderköpings och Valdemarsviks kommuner. Kundtjänsten är placerad i Söderköping. Dit kan du ringa om du har frågor kring abonnemang och avgifter för renhållning, vatten och avlopp samt slamtömning.
020-23 30 22
Telefontid: vardagar 10.00–11.30 och 13.00–14.00
va.renhallning@soderkoping.se
Av miljö- och naturresursskäl är det viktigt att du sorterar avfallet i rätt container eller behållare enligt anvisning.
Förbered gärna ditt besök genom att sortera avfallet hemma. Packa i den ordning som du ska lämna avfallet. Rubrikerna nedan för de olika avfallen står i samma ordning på Korshults återvinningscentral. Fråga gärna personalen på plats om du behöver hjälp med hur du sorterar.
Observera att större mängder bygg- och rivningsavfall inte räknas som hushållsavfall. Det finns möjlighet att mot avgift efter invägning lämna sådant avfall (källsorterat) vid Korshult, alternativt kontakta valfri entreprenör för hyra av container eller dylikt.
På återvinningscentralen finns en av producenternas återvinningsstationer där man lämnar förpackningar av papper, glas, metall och plast samt returpapper i respektive behållare. Till returpapper räknas tidningar, kataloger, broschyrer och reklamblad. Avfallet hämtas av producenternas materialbolag för återvinning.
Farligt avfall som uppkommit i hushållet lämnas vid miljöstationen i Korshult. Det kan till exempel vara bilbatterier, lampor, lysrör, småbatterier, och kvicksilvertermometrar. Det kan också vara överblivna kemikalier som färg, lösningsmedel, spillolja, sura och alkaliska rengöringsmedel med mera. Det farliga avfallet ska lämnas i hela och väl förslutna förpackningar som är tydligt märkta med vad de innehåller.
Asbesthaltigt avfall tas endast emot som enstaka, små detaljer, förpackat i täta och tillslutna emballage med tydlig märkning om asbestinnehåll. Större detaljer och/eller större mängder, till exempel väggplattor från rivning, tas inte emot vid Korshult. Företag och andra verksamheter får inte lämna asbest vid Korshult.
Sot och aska lämnas vid boden för farligt avfall i en särskild behållare avsedd för mindre mängder sot och aska från uppvärmning av enbostadshus. Askan måste vara avsvalnad och det får inte finnas någon som helst risk att det finns glöd kvar. Detta avfall transporteras bort till annan anläggning för omhändertagande.
Exempel på sådant som ska lämnas här är TV-apparater, radio-apparater, mobiltelefoner, datorer, borrmaskiner, leksaker, klockor, mikrovågsugnar. Elavfallet körs till återvinningsföretag för behandling.
Här läggs större kartonger och wellpappskivor. Dessa ska vikas ihop innan man lägger dem i containern. Wellpappen tas omhand för materialåtervinning.
I denna container läggs produkter av plast. (OBS! Ej förpackningar)
Ensilageplast tas om hand av Svepretur.
För mer info och insamling besök www.svepretur.se
Här läggs rena gipsskivor och gipsrester utan reglar.
I denna container läggs avfall som består av mer än 25 procent metall. Det kan vara gamla cyklar, badkar, rör, galler, plåtar, kastruller, stekpannor etcetera. (OBS! Ej förpackningar) Skrotet tas om hand för återvinning av de olika metallerna.
Här läggs avfall som inte kan återanvändas eller bli till nya material, som till exempel dynor, mattor, skumgummi, tapeter, böcker, fönsterkuvert och liknande. Om avfallet är helt massivt får storleken vara maximalt 0,5x0,2x0,2 meter. Detta avfall förbränns i en anläggning och blir till fjärrvärme.
Här läggs möbler med metallresår som till exempel sängar, soffor och fåtöljer. Detta avfall transporteras bort till annan anläggning för vidare behandling och återvinning av material och energi.
Denna container är avsedd för avfall som består av rent trä, till exempel brädstumpar och trämöbler, men även spånskivor, laminatskivor, masonit och plywood. Målat trä och trä med spik, beslag och skruv går också bra. (OBS! Ej tryckimpregnerat trä, se nedan). Detta avfall flisas till trädbränsle och körs till någon förbränningsanläggning som är godkänd för sådant returträ.
Här läggs restmaterial av tegel, betong, kakel/klinker och stenprodukter. Detta avfall transporteras bort till annan anläggning för ytterligare sortering och återvinning eller deponering.
I denna container läggs porslin, keramik, orent gips/gips med reglar, isolering/mineralull, glasfiberprodukter, fönsterglas, speglar samt dricksglas och skålar etcetera. Detta avfall transporteras bort till annan anläggning för ytterligare sortering och återvinning eller deponering. (OBS! Ej glasförpackningar)
Här läggs tryckimpregnerat virke, slipers och telestolpar. Det körs till en förbränningsanläggning som är godkänd för sådant trä.
Här lämnas större vitvaror som kylar, frysar, spisar, disk- och tvättmaskiner. Det går även bra att lämna spisfläktar, torktumlare och torkskåp av hushållstyp. Var försiktig vid hanteringen så att inte rör med köldmedium går sönder. Avfallet hämtas av producenternas materialbolag för återvinning av material och säker destruktion av köldmedium.
I dessa behållare kastar du kläder och skor som är torra och rena.
Denna verksamhet ger arbetslösa en möjlighet att komma igång och prova på olika praktiska arbetsuppgifter i samband med att de återvinner saker som du tröttnat på, men som är funktionsdugliga.
Sådant avfall från privatpersoner lämnas till Apoteket.
Trädgårdsavfall från hushållen får levereras utan kostnad till ristipparna i Åtvidaberg (Kolhusgatan/Håcklövägen) och Grebo (Ängsvägen). Ristipparna är öppna dygnet runt. Företag och andra verksamheter hänvisas till entreprenör.
Matavfall ska endast lämnas i sopkärlet vid din fastighet. Om det vid enstaka tillfälle blir stora mängder beställs extratömning av soptunnan via kundtjänst. Vid regelbundet stora mängder matavfall måste renhållningsabonnemanget anpassas med rätt antal kärl och kärlstorlek efter aktuellt behov. Se även information om gröna påsen.
Vid bortförsel av jord- och schaktmassor samt asfalt kan kontakt tas med valfri entreprenör.
En privatperson som vill bli av med sina uttjänta däck ska lämna dem till en däckverkstad. Däckverkstäder omfattas av förordningen om producentansvar, och är därmed skyldiga att utan kostnad ta emot uttjänta däck, även om några nya däck inte köps. Om däcken inte är demonterade från fälgen har verkstaden rätt att ta ut en avgift för demontering. Verkstaden kan oftast bara ta emot en mindre mängd däck. Gäller det större mängder eller stora däck, till exempel traktordäck, kontaktar du Svensk Däckåtervinning AB för att få besked om hur du ska förfara.
Båtar ingår inte i det kommunala renhållningsansvaret. Kontakta valfri entreprenör.
Jaktavfall ska i första hand läggas tillbaka i skogen. Om mindre mängd läggs i soptunnan vid fastigheten ska det vara väl emballerat. Hör av dig till en veterinär om du har ett dött husdjur.
Lämnas till polisen
Samlas in av Svepretur, se svepretur.se
Senast uppdaterad