Under vårterminen 2018 blev Bildningscentrum Facetten beviljade att delta i ett europeiskt projekt, tillsammans med fyra andra länder. Tillsammans får Sverige, Tyskland, Ungern, Frankrike och Spanien ett år på sig att planera och färdigställa ett projekt. Detta projekt har döpts till FLAgShIP: Flexible Accommodation – Sustainability In Progress.
Den första resan gick till Spanien, ön Teneriffa, och staden La Laguna i mars 2018, där eleverna pratade om grunden till huset, samt fick se en annan problematik och miljö än den vi upplever i norr. Eleverna besökte klimatsmarta hus och tog fram en layout till hur huset skulle vara strukturerat för att vara hållbart på bästa sätt. Eleverna skapade nya kontakter och vissa fick arbeta med sitt tredjespråk – spanska. Vidare blev naturvetenskapsprogrammet så intresserade av miljön på Teneriffa att det söktes bidrag för att de dåvarande ettorna skulle få göra en studieresa dit. Bidraget beviljades och NA17 åkte på fältstudie till Teneriffa.
Den andra resan i april 2018 gick till Duisburg, Tyskland. Där fick fyra elever följa med för att prata om isolering av väggarna. Inför besöket hade samtliga elever förberett en gedigen genomgång om vilket material som passade bäst i Sverige gällande ekonomi och hållbarhet. Resan bjöd på stort kulturellt utbyte där den tyska skolan Friedrich-Albert-Lange-Berufskolleg visade oss runt i staden och på skolan. Tyskland var huvudkoordinator i projektet, och var ansvariga för att allting gick rätt till.
Efter sommarlovet var det sedan dags för resan till Györ, Ungern, som gick av stapeln i november 2018. Där fick eleverna uppleva en helt annan kultur samtidigt som de arbetade med hur ungrarna återvann vatten på bästa sätt i ett nybyggt hus. Innan resan hade eleverna, med hjälp av en miljöingenjör från Åtvidaberg vatten och en hållbarhetsstrateg från Åtvidabergs kommun, tagit reda på hur vår vattenförsörjning fungerade i Åtvidaberg och i övriga delar av Sverige.
Den sista resan från Sverige gick till Frankrike. Även här blev det en lyckad resa, där projektet kunde få fler elever än vad som ursprungligen var tänkt. I Frankrike arbetade vi med hållbar energi och elen i huset. Innan resan sökte eleverna information om hur Sverige tillverkar och distribuerar hållbar el inom gränserna. Detta redovisades i Frankrike, varav de samarbetade i små internationella grupper för att ta fram den hållbaraste lösningen till deras hus. Under resan blev det kulturella och språkliga utbytet stort, även om eleverna ansåg att denna resa var svårast då de inte kunde använda engelskan på samma sätt som de tidigare hade gjort. Den franska skolan och Bildningscentrum Facetten skapade ytterligare kontakter där de idag har språkligt utbyte.
Sverige var det sista landet att representeras i projektet, och därmed även landet där slutprodukten skulle hållas. Vi visade de andra skolorna vår kultur genom besök på olika företag, men även den nybyggda hållbara Vallastaden. Vi fick besöka familjen Adelswärd på Adelsnäs, samt lyssna på många bra föreläsningar kring hållbart byggande. Slutresultatet blev en miniatyr av elevernas tilltänkta byggnad, någonting som de arbetade med i 3D-printer och CAD. De gjorde även en ordbok för alla de involverade länderna, för de begrepp som de lärt sig om hållbarhet under resans gång. Eleverna presenterade produkten i små grupper framför media, politiker, tjänstemän och befolkning. De gjorde ett strålande jobb!
Det finns få ord som kan förklara allt det utbyte vi har haft i projektet, både som elev och lärare. Det har varit en nyttig och lärorik resa som vi är säkra på att vi kommer att komma ihåg under hela våra liv.
Senast uppdaterad