Publicerad
, klockan
Senast ändrad
, klockan
I år uppmärksammar Bildningscentrum Facetten Förintelsens minnesdag med fokus på de ensamkommande barnen. Lektionerna tar utgångspunkt i Forum för levande historias utställning "Jag kom ensam" och valda texter på temat.
"-Din mamma är inte här, säger Steffi. Hon kan inte komma. Du ska få en annan mamma, en som är lika snäll.
-Mamma! Mamma! fortsätter pojken att ropa. Damen i den ljusa dräkten lyfter upp honom på armen
-Kom, säger hon till de andra barnen. Följ med mig."
Mellan 2015 och 2019 har ca 40 000 ensamkommande barn sökt asyl i Sverige. Detta är inte första gången i historien som barn kommer till Sverige för att söka skydd. Under andra världskriget kom över 70 000 flyktingbarn, några av dem judar, till Sverige bortskickade av förtvivlade föräldrar som i ett sista desperat försök att rädda barnens liv satte dem på den långa tågresan mot det okända.
Citatet ovan är hämtat ur Annika Thors roman En ö i havet som i samband med förintelsens minnesdag den 27 januari läses av elever på BCF. Romanen skildrar två judiska flickor som skickas bort för att undkomma nazisterna. Flickorna kommer till en ö i Göteborgs skärgård, där ingenting är som hemma. De kan inte språket, de splittras från varandra och de saknar sina föräldrar och allt som är “hemma”.
I år uppmärksammar Bildningscentrum Facetten på minnesdagen just de ensamkommande barnen. Forum för levande historias utställning "Jag kom ensam" visas för alla elever och i valda grupper läser vi olika texter på temat. I utställningen får vi ta del av bilder och texter som skildrar de ca 500 judiska barn som kom till Sverige 1938-1939. Barnen togs om hand på barnhem, skolhem, eller i de allra flesta fall, i familjer, som framförallt önskade ta emot flickor, vilket gjorde att flyktingströmmen den gången bestod av en majoritet flickor, till skillnad från dagens situation då det främst är pojkar som kommit till Sverige.
Elever på besök på biblioteket...
...där de läser "En ö i havet" av Annika Thor.
“Det första frun i huset sa när hon såg mig var: ´Jag hade väntat mig en äldre flicka´. Jag fick ta hand om barnen, stryka skjortor och arbeta i köket. Det var ovant.” ("Jag kom ensam", Forum för levande historia)
Utställningen "Jag kom ensam" från Forum för levande historia
Utställningen visades för eleverna på skolan.
Senast uppdaterad