Åtvidabergs kommun

Välbesökt invigning

Under högtidliga former och med ett band i koppar förklarade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke Åtvidabergs nya bibliotek och kulturcentrum för invigt.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anlände till Åtvidaberg på tisdagen strax före lunchtid och hann innan invigningen med ett besök på Alléskolan. Där besökte hon bland annat skolans bibliotek och fick en pratstund med Martina Lindh från klass 4 c innan kommunens kostchef Jenny Pettersson presenterade dagens
lunchbuffé.

Innan porten till nya biblioteket öppnades klockan 12.00 hade många besökare samlats utanför B-fabriksgränd 4. En av de första som steg över tröskeln och hälsades välkommen av bibliotekschef Karolina Antonsson var Alf Westerling, han berättar att han besöker biblioteket varje dag och läser just nu historiska personskildringar av norska författare.

Framme vid scenen var alla stolar fullsatta när själva invigningsprogrammet inleddes med ett kulturpotpurri innehållande sång, dans och musik av elever från Kulturskolan. Biblioteket fick även ett träd, en ung ek, prydd med färgglada tofsar. Maria Gullqvist, verksamhetsansvarig för Kulturskolan lovar att trädet kommer att byta prydnader beroende på vilket tema eleverna på Kulturskolan skapar.

Kommunfullmäktiges ordförande Lennart Haraldsson gjorde en kort resumé av 10-års funderingar, tankar, undersökningar och planer som lett fram till beslutet att bevara B-fabriken, flytta biblioteket och dagens invigning. Kommunstyrelsens ordförande Elisabet Edlund tog vid och blickade framåt, en fortsatt utveckling för Kulturcentrum. Med Biblioteket som nav finns planer på att öppna upp området med gångstråk och en bro för att knyta ihop B-fabriken med Åssa-gården och de muséum som finns där. Med hjälp av pengar från Boverket kan utvecklingen påbörjas redan under 2018 och det finns även planer på att skapa en mötesplats för ungdomar.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke inledde med att tacka för att hon fick vara med om detta högtidliga och historiska tillfälle att inviga Åtvidabergs nya
biliotek. Alice menar att hon aldrig varit den hon är eller där hon är idag om
det inte vore för Bokbussen som kom varannan vecka till hennes lilla samhälle
utanför Värnamo när hon var liten. Böckerna fick henne att förstå världen, att
drömma,  ta sig igenom mörker och få smak på livet.

Uppskattningsvis var det 600 personer som besökte själva invigningsceremonin och efter den följe ett digert program med föreläsningar och författarbesök ända fram till klockan 19.00.

Läs mer om hela dagens program här.

Publicerad av: Jonna Smedhamre Allvin   
Senast ändrad: 2018-01-31
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se