Åtvidabergs kommun

Trudy välkomnar trafikanter söderifrån på riksväg 35

Idag monterades Trudy på brofundamentet intill riksväg 35 vid södra infarten till Åtvidaberg. Trudy är en rundnätt dam som sträcker upp sina armar i luften på väg att dyka ner i en bassäng. Konstverket är skapat av konstnären Sissi Stahli och ska välkomna förbipasserande på ett trevligt och roligt sätt.

Konstverket är ett samarbete mellan konstnärerna Sissi Stahli, Rene van Pelt och kommunens stadsarkitekt Raymond van der Heijden. Det är en lite annorlunda och rolig entré till Åtvidaberg och förhoppningsvis får den badande damen de förbipasserande att le där hon står på brofundamentet, en bro som kommunen vill behålla för att eventuellt kunna använda i framtiden.
Idén till just en badande dam kom från Britt Svensson, Brukskultur, som hade idén om att det långa brofundamentet skulle kunna prydas med badande damer som stod i kö på bron. En idé som Sissi Stahli gillade och så skapades Trudy. Sissi gjorde en modell i lera som var cirka 30 cm hög som sedan Ulf Nilson skapade i frigolit i skala 1:10. Namnet betyder inget speciellt utan kom till som arbetsnamn tidigt i projektet.

Visuellt framtida hopp
Trudy är 3,20 meter hög. Nedanför henne kommer en badbassäng att monteras och bakom henne står en cykel.
- Cykeln är en liten fingervisning om en eventuell framtida gång- och cykelbro över riksväg 35 som skulle kunna förbinda de två områdena på var sin sida om vägen. Hoppet som Trudy är på väg att göra ner i bassängen kan ses som hoppet mot andra sidan vägen, säger Raymond van der Heijden, kommunens stadsarkitekt.

En invigning av Trudy kommer troligtvis att ske under sommaren.

Trudy anländer till platsen

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2013-06-24
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se