Åtvidabergs kommun

Tävlingen Åtvidabergspresenten avgjord

Koppartacka och halssmycke är vinnare av Åtvidabergspresenten och kommer att tillverkas för Åtvidabergs kommun som minnessak och saluföras under 600-års jubileet 2013.

Tävlingen Åtvidabergspresenten utlystes förra året av kommunen och gick ut på att få fram förslag till en minnessak som ska representera Åtvidaberg, både under 600-års jubileet nästa år och vid senare tillfällen när kommunen får besök och vill skicka med en gåva.
 
Tävlingen var öppen för alla och 17 stycken bidrag kom in, de flesta av ypperlig klass. Två klasser fanns att tävla i, en minnessak i prisklassen upp till 100 kr och en i prisklassen upp till max 1200 kr. Juryn som bestod av Stefan Hammenbeck, Mikael Peterson, Karin Olanders, Ella Fronczak och Anki Dahlgren utsåg fyra finalister.

Koppar gemensam nämnare
De två vinnarna är koppartacka, gjord av Anders Gustafsson samt smycke gjort av Ingalill och Lars Dahlén. Båda bidragen har koppar som gemensam nämnare vilket symboliserar kopparbrukets historiska betydelse för Åtvidaberg.

Juryns motivering till de vinnande föslagen
"De tar till vara de rester som finns efter kopparbrytningen som har varit en viktig del i Åtvidabergs uppbyggnad. Koppartackan som Anders Gustavsson tävlade med symboliserar den tyngd som kopparbruket haft för Åtvidaberg. Ingalill och Lars Dahlén använder en annan restprodukt, slagg efter kopparhanteringen. Konstnärligt formar de slaggstenarna som de sedan infattar i silver. Båda vinnarna knyter samman dåtid med nutid vilket har primerats. De historiska perspektiven har vägt över till förmån för vinnarna."

Övriga finalister
Kim Björk och Oskar Prytz var en av fyra finalister. De etsar Åtvidabergsmotiv på glas. Annika Lindh och Göran Wall tävlade med ett Åtvidabergsspel. Anki Dahlgren berättar att båda bidragen var mycket intressanta och kommer eventuellt att finnas på Turistbyrån inför 600-års jubileet.

Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2012-01-25
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se