Åtvidabergs kommun

Sommarlovslägret 2008 - liten rapport

Kommunen arrangerade i samarbete med nio av kommunens föreningar ett sommarlovsläger 2008 för barn mellan 10 och 13 år. Under veckorna 25, 26 och 33 mellan klockan 9.30-15.00 varje dag, kunde barnen prova på olika sporter och andra aktiviteter. 89 barn och 29 ledare deltog och arbetade i sommarlovslägret.

Några kommentarer från barnen:
"Allt med lägret var bra och att inget var dåligt". "Bra att få träffa många nya kompisar och roligt att få prova på olika aktiviteter som vi inte provat tidigare".

Mer än hälften av barnen menade att de helt klart ville vara med på lägret om det blir något nästa år, och nästan lika många är ganska säkra på att de vill vara med även 2009 om möjligheten finns då.
 
Barnen delades upp på sex grupper. Tre med barn födda -95 och -96 och tre med barn födda
 -97 och -98. Tolv av ledarna var gruppledare som följde en grupp under hela lägret och 17 var föreningsledare som aktiverade barnen. Alla 29 ledare har fått gratis ledarutbildning genom SISU.
 
Ledarna fick frågan "vad har varit bra med lägret". Så här svarar några av dom:
- Barnen har fått prova på olika sporter och blivit aktiverade, det märks att det har stor betydelse för många barn. Barnen har också fått social stimulans genom att få träffa nya kompisar.
 
- Barnen har fått prova på olika aktiviteter och många säger nu att de vill fortsätta. Bra att de fick chansen på sommarlägret annars hade de nog inte gått och provat själva.
 
- Gymnasieungdomarna fick möjlighet till sommarjobb och utbildning/erfarenhet.
 
- Bra att ungdomarna har haft sysselsättning och att barnen har fått prova på olika idrotter. Det har gett sommarjobb åt många ungdomar.
 
Alla barn fick prova på alla föreningars aktiviteter två gånger under lägret. Scouterna anordnade en lägerkväll i Näbbetorp dit barnen fick anmäla sig och prova på vad scouter gör.
 
De medverkande föreningarna har beviljats pengar från "Idrottslyftet" som är en statlig satsning för att bland annat stimulera fler barn till fysisk aktivitet och för att rekrytera unga ledare till föreningarna.
 
Alla föreningar har genom det ekonomiska stödet köpt in utrustning så att de har möjlighet att fortsätta att marknadsföra sin förening utan att barnen behöver köpa egen utrustning för att prova på.
 
Alla barn som deltagit på lägret kan fortsätta att prova på en för dem ny föreningsaktivitet gratis tio gånger utan att köpa egen utrustning innan de bestämmer sig för att bli medlemmar i föreningen. Pengarna från idrottslyftet har även använts till löner till samtliga ledare.
 
Medverkande föreningar:
ÅFF, ÅIF- gymnastik och friidrott, Motorklubben; ÅMK, Boxningsklubben; ÅBK, Bandyklubben; ÅBK, Innebandyklubben, IBK Åtvidaberg, Tennisklubben; ÅTK och Åtvidabergs scoutkår.
 
Har du frågor kan du vända dig till:
Anna Södergren
Projektledare för sommarlovslägret
Tfn: 0120-83193
e-post: anna.sodergren@atvidaberg.se

Laget laddar inför matchen
Glass på sommarlovsläger 08
Publicerad av:    
Senast ändrad: 2008-09-23
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se