Åtvidabergs kommun

Sinnesrum en hjälp för elever att koppla av

Idag invigs ett sinnesrum på Centralskolan för att i första hand hjälpa elever med någon form av funktionsnedsättning att komma till ro och att träna sig i att kunna koppla av. Tanken är att sinnesrummet ska vara ett komplement till den kroppsliga omvårdnaden som alla elever med funktionshinder får.

Yvonne Hörström och Kristina Kjell i nya rummet

"Lugn och ro" kallas rummet där oroliga sinnen får möjlighet att gå ner i varv och träna sig i att finna ett inre lugn.
- Många barn med funktionsnedsättning är extra känsliga för ljud och ljus. De har inte heller lika lätt att ta till sig sinnesintryck och kanske till och med saknar förmågan att uppskatta eller reagera positivt på promenader och att vistas ute i naturen, säger Kristina Kjell, förskollärare på Centralskolan i Åtvidaberg. För de barnen är ett sinnesrum där de kan känna välbefinnande mycket värdefullt.

Yvonne Hörström som också är förskollärare på Centralskolan, berättar att man har saknat en plats på skolan som är helt prestationsfri där särskolebarnen kan koppla av. Sinnesrummet som nu invigs är i första hand tänkt för elever med någon form av funktionsnedsättning, men även andra barn som har oro inom sig och behöver varva ner kan använda rummet på skolan.
- Det kan finnas situationer och omständigheter som gör att en elev blir väldigt orolig och har behov av att snabbt komma till ro och då kan man boka rummet för en tidspersiod mellan 20 och 90 minuter, förklarar Yvonne. Eleven är aldrig själv, utan alltid tillsammans med personal i rummet.


Ett rum för alla sinnen
I rummet "Lugn och ro" kan man ligga på sängen med en filt om sig och lyssna på lugn musik, gunga lite sakta i gungan, krypa upp i soffan och lyssna till en saga, sitta i snurrstolen och titta på stjärnhimlen eller bara sitta och ta det lugnt med levande ljus och dämpad belysning. Tanken är att barnet ska må bra och träna sig i att kunna koppla av och förhoppningsvis ha nytta av det i andra sammanhang.
Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2012-02-29
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se