Åtvidabergs kommun

Sammanfattning av 600-års jubileet

År 2013 firade Åtvidabergs kommun 600 år, ett jubileum med fokus på kreativitet, nytänkande och engagemang. Målet var att fira med framåtanda, något som speglade alla aktiviteter och deltagare. Flera av de satsningar som gjordes under året kommer fortsätta att utvecklas även i framtiden.

Jubileumsåret startade redan på nyårsafton 2012 med fackeltåg, isskulptering, dans- och eldshow samt sång och musik på Gamla torget i Åtvidaberg. En återuppstånden Erik av Pommern gav extra glans åt tillställningen då han höll tal till invånarna om framtiden. Därefter avlöste aktiviteter och evenemang varandra under året. Det var allt från isracing på Bysjön, dansbandskväll, teater om Åtvidabergskaninerna och utställning av kopparverksmodellen till musikevenemang, filmproduktion, talangjaktstävling och gammaldags marknad med pumpatävling.  

I samband med jubiléet bjöd även kommunen in regionens skolor och tredjeklassare till en spännande och annorlunda skolresa. Över 300 elever genomförde resan, där barn och lärare under ledning av en utklädd guide fick kunskap om Åtvidaberg och vägledning genom historien, från dåtida brukssamhället fram till nutid och framtid.

En jubileumstidning togs fram under året som distribuerades till hushåll både i och utanför kommunen, turistbyråer och företag med flera.

Höjdpunkten för firandet, själva jubileumsdagen, sattes till lördagen den 4 maj. På Stortorget byggdes en stor scen där några av Sveriges mest kända artister uppträdde. Allmänheten bjöds på en specialkomponerad jubileumsbakelse och middag serverades på kvällen.

Under hösten fick Åtvidabergs kommun även besök av Kung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia, som tillsammans med bland annat landshövding Elisabeth Nilsson fick en visning av kopparverksmodellen och en åktur i Åtvidabergsbilen från år 1911.

Aktiviteter lever vidare
Flera aktiviteter och samarbeten kommer att fortsätta att utvecklas även i framtiden. MUMS-lokalen, som gjordes i ordning till jubiléet kommer att vara kvar. Likaså kommer ”gammeldags marknad” att utvecklas vidare och isbanan på Bysjön kommer att plogas upp vintertid för skridskoåkning och isracing.

Kostnad
När allt räknats samman har kommunens kostnad för jubileet under året 2013 varit 2,7 miljoner kronor. Tack vare många ideella insatser under jubileet så har flera aktiviteter och evenemang kunnat genomföras till en låg kostnad. Längre ner på sidan hittar du en länk som går till en lista där kan du se alla aktiviteter som genomfördes under 2013.

Sammanfattningsvis var det ett fantastiskt år med mycket firande, mycket gott samarbete, nya kontakter, många besökare i kommunen, roliga evenemang, glädje, engagemang och stor kreativitet. Tillsammans satte vi Åtvidaberg på den nationella kartan!

Lista över aktiviteter 2013PDF


Publicerad av: Helen Stenberg   
Senast ändrad: 2014-03-28
Kommunen med framåtanda
Åtvidabergs kommun
Adelswärdsgatan 7
Box 206
597 25 Åtvidaberg
Telefon: 0120-830 00
kommun@atvidaberg.se
Fax: 0120-352 29
Org.nr: 21 20 00 - 0415
Org.nr EU: 212000041501
Webbansvarig/informatör: atvid.web@atvidaberg.se